Predstavljen prvi Black Hawk za HRZ, na 25. obljetnici suradnje HV-a i NG Minnesote

Foto: MORH

Kao što smo već pisali, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj s izaslanstvom u službenom su posjetu SAD-u.

Ondje su na službenom putu već nekoliko dana te su posjetili Nacionalnu gardu Minnesote i tvornicu Sikorsky gdje se proizvode helikopteri Black Hawk kakvih Hrvatska nabavlja četiri komada.

Posjećen je i Camp Ripley – Centar za obuku za borbenu spremnost, gdje se nalazi objekt za održavanje borbenog vozila pješaštva, prilikom čega je hrvatsko izalanstvo imalo priliku upoznati se s oklopnim vozilima Bradley, kakve također nabavlja HV.

Prilikom posjeta, ministar Mario Banožić i admiral Robert Hranj obilježili su i 25. obljetnice suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote u sklopu Programa državnog partnerstva (SPP – State Partnership programa).



Na svečanom obilježavanju bio je i guverner Minnesote i vrhovni zapovjednik Nacionalne garde Minnesote Tim Walz, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote Shawn Manke te predstavnica američkih Hrvata iz Minnesote Anđela Novak Neumann.

Tom je prigodom ministar Banožić istaknuo kako kroz suradnju s Nacionalnom gardom Minnesote Oružane snage Republike Hrvatske provode aktivnosti koje izravno podupiru ispunjenje NATO ciljeva sposobnosti te rade na poboljšanju naših operativnih sposobnosti.

Predstavnici Nacionalne garde Minnesote izrazili su zadovoljstvo dolaskom izaslanstva MORH-a i HV-a u Sjedinjene Američke Države istaknuvši kako vjeruju u daljnji nastavak izvrsne obrambene i bilateralne suradnje između dviju država.

Kao primjer snažnog partnerstva, ministar obrane naveo je suradnju u misiji ISAF u Afganistanu tijekom zajedničkog sudjelovanja u operativnim mentorskim timovima za vezu. Također, podsjetio je kako Hrvatska vojska kontinuirano daje svoj doprinos u NATO, UN i EU operacijama, misijama i aktivnostima.

‘Zahvalni smo Vladi SAD-a za donaciju dva Crna jastreba’

Što se tiče suradnje na području razvoja sposobnosti vezanih uz helikoptere, ministar obrane zahvalio je na podršci u obuci hrvatskih vojnih pilota te istaknuo važnost ovakvih obuka za pilote Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

“Želim istaknuti da su helikopteri Black Hawk dragocjen doprinos sposobnostima Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, posebice specijalnim snagama i zahvalni smo Vladi SAD-a za donaciju dva Crna jastreba. Ovo je važan korak u smjeru potpunog prijelaza na helikoptere zapadne tehnologije. Do sada smo u ovaj projekt uložili više od 85 milijuna dolara i naša ambicija je nastaviti ovaj projekt uz daljnju potporu naših američkih partnera”, poručio je ministar Banožić.

‘Drago mi je vidjeti prvi Black Hawk za HV’

Admiral Hranj kazao je kako mu je bilo drago vidjeti prvi Black Hawk koji će biti isporučen Hrvatskoj vojsci te kako vjeruje da će prva dva stići u Hrvatsku do kraja 2022. godine.

U kontekstu projekta opremanja Hrvatske vojske vozilima Bradley ministar Banožić rekao je: “Osim jačanja naših Oružanih snaga, ovaj projekt otvara mogućnost hrvatskim i američkim tvrtkama obrambene industrije da dobiju priliku otvoriti mogućnosti dugoročne suradnje.”

Ministar Banožić osvrnuo se i na važnost suradnje na području cyber sigurnosti, a zahvalio je i na pomoći SAD-a Republici Hrvatskoj prilikom prirodnih nepogoda koje su Hrvatsku zadesile protekle godine.

“Sjedinjene Američke Države naš su najvažniji partner i strateški saveznik u području obrane. Partnerstvo s Nacionalnom gardom Minnesote ključni je dio te suradnje. Nastavit ćemo posvećivati punu pažnju ovom partnerstvu te proširiti područje naših aktivnosti”, zaključio je ministar obrane Banožić.

Piloti su već na školovanju

Također, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj s izaslanstvom posjetili su vojnu zračnu luku gdje su se susreli s pilotima Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva koji su tamo na školovanju.

Jedan od pilota Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva tom je prigodom izrazio zahvalu SAD-u na podršci Republici Hrvatskoj tijekom nabave helikoptera Black Hawk.
Istaknuo je kako se radi o završnom školovanju za stjecanje zvanja probnog pilota na helikopteru Black Hawk.

“Proces obuke je dug i zahtjevan, počeli smo s osnovnim kvalifikacijama na helikopteru UH-60M, kao i osnovnim manevrima i procedurama gdje se vidjelo koje su granice helikoptera i kako se ponašati u određenim situacijama”, rekao je pilot HRZ-a i poručio kako će prilagodba sustava trajati neko vrijeme, ali kako su cijeli proces i ishod veliki benefit za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ali i cijelu Republiku Hrvatsku.

Ministar Banožić i admiral Hranj posjetili su i Sveučilište Metropolitan State, državno sveučilište koje je i nacionalno središte izvrsnosti za edukaciju o cyber obrani i sigurnosti, te Zapovjedništvo 34. pješačke divizije (34th Infantry Division).

Komentari