Predstavljen projekt oživljavanja šibenske gradske jezgre

U Šibeniku je predstavljen ambiciozni idejni projekt koji bi trebao oživiti staru gradsku jezgru odnosno područje Dvostrukog bedema u Docu. Obalu i tvrđavu sv. Mihovila povezivat će dva manja eskalatora i klasično stubište koji će prolaziti kroz to monumentalno zdanje i zaštićeno kulturno dobro.

Punih 6 stoljeća dvostruki je bedem razdjeljivao najstariji dio Šibenika. Novi će ga projekt, uz obnovu monumentalnog zdanja, ponovno spojiti.

– Povezujemo kako Dolac s Kvartirom, preko otvora i struktura samog postojećeg bedema. A tako spajamo konačno ovaj dio Doca sa samim gradom, rekao je Davor Popović, autor idejnog rješenja revitalizacije Dvostrukog bedema.

Za razliku od prvog inovativnog projekta Nikole Bašića s dvostrukim pokretnim stubama duž cijele strmine, s tunelima, Popovićevo je rješenje kombinacija stubišta i dvaju manjih eksalatora. A sve je usklađeno sa zahtjevima struke.



– Odabrani pristup obnovi kulturnog dobra podrazumijeva da se projekt prilagodi kulturnom dobru, a ne da se kulturno dobro prilagođava projektu, izbjegavajući zamku brisanja povijesnog konteksta na uštrb potrebe unošenja novih sadržaja, rekla je Angela Bujas, pročelnica Konzervatorskog odjela Šibenik.

Spajanje razdvojenih dijelova grada kroz bedem revitalizacija je i bedema i tog dosad zapuštenog dijela povijesne jezgre.

– Ovdje smo na taj način postigli da se između faza eskalatora i stepeništa formiraju mali trgići koji onda se inkorporiraju i povezuju sa tkivom stare gradske jezgre, kaže Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Na vrhu dvostrukih zidina Šibenik će dobiti prostor s jedinstvenim pogledom na grad i cijeli arhipelag.

– Imamo priliku da zapravo nakon 600 godina taj prostor prvi put vratimo građanima, odnosno otvorimo građanima. Otvara se prilika da otvorimo jednu ulicu, jedan javni prostor koji nam pruža brojne mogućnosti i za organizaciju nekakvih manjih kulturnog tipa, edukacijskog tipa i slično, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica JU Tvrđava kulture Šibenik.

Novac za projekt osigurat će se iz europskih fondova – najavio je gradonačelnik. Kao i to da bi radovi mogli početi do ljeta sljedeće godine.

Komentari