Predsjednik vlade Katalonije primoran dati ostavku. Osuđen na 18 mjeseci zabrane obnašanja javnih dužnosti

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra mora napustiti dužnost jer je prošli mjesec osuđen na godinu i pol dana zabrane obnašanja javnih dužnosti, priopćila je u petak Središnja izborna skupština, administrativno tijelo zaduženo za izbore u Španjolskoj.

Torra (56), je sazvao izvranredni sastanak svoje vlade te se očekuje njegovo javno obraćanje. Ispred zgrade vlade u Barceloni okupljaju se zagovornici nezavisnosti i viču “Torra predsjednik!”. Nose zastave koje simboliziraju samostalnost.

Viši sud Katalonije osudio je u prosincu Torru jer je tijekom izborne kampanje u travnju odbio skinuti simbole potposre zatvorenim zagovornicima nezavisnosti s javnih površina. Torra mora platiti i novčanu kaznu od 30.000 eura.

U svibnju su u Kataloniji, pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, bili održani lokalni i izbori za Europski parlament. Torra je odbio ukloniti žute vrpce sa zgrada institucija, a također i transparent “Sloboda političkim zatvorenicima” izvješen na pročelju zgrade katalonske vlade u Barceloni. Žute vrpce simboliziraju zahtjev za oslobođenjem dužnosnika.



Predsjednika katalonske vlade bili su upozorili da vlada mora ostati neutralna tijekom predizborne kampanje, odnosno da ne smije javno promicati ideje jedne skupine koja se natječe na izborima. Sudac je u u prosincu presudio da je Torra prekršio izborni zakon. Osuđen je i zbog neposluha.

Torra se zatim bio obratio javnosti iz zgrade vlade gdje je najavio žalbu na presudu. Sudska presuda stoga nije konačna.

Torra je optužio sud za pristranost nazvavši presudu „političkim procesom“. Španjolsku je optužio za „progon, kriminaliziranje i pokušaj micanja vlade Katalonije“. Tijekom suđenja je rekao kako je isticanjem simbola „branio prava i slobode osuđenih dužnosnika“.

Dvanaestero katalonskih dužnosnika tada je bilo optuženo zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud. Nakon toga su proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela u stvarnosti. U listopadu je njih devetero osuđeno na zatvorske kazne od 9 do 13 godina.

Nakon što je Torra prošli mjesec osuđen na godinu i pol dana zabrane dužnosti obnašanja javnih funkcija, parlamentarne stranke koje u Kataloniji podržavaju cjelovitost Španjolske zatražile su od Središnje izborne skupštine u Barceloni da mu uskrati status javnog dužnosnika.

Suci Središnja izborne skupštine presudili su u petak da njegova „vjerodajnica zastupnika izabranog u parlamentu Katalonije ostaje bez učinka“. Time mora napustiti dužnost predsjednika katalonske vlade na koju je došao poslije regionalnih izbora u Kataloniji održanih 21. prosinca 2017. godine.

Torrin mandat istječe u prosincu 2021. godine. U listopadu je rekao kako do tada namjerava organizirati novi referendum o nezavisnosti i uspostaviti republiku Kataloniju.

Stranke koje zagovaraju cjelovitost Španjolske pozdravile su odluku Središnje izborne skupštine.

“Ovo je velika vijest. Izborna skupština usvojila je naš zahtjev te otpustila Torru”, napisala je Inés Arrimadas, čelnica stranke Građani, na Twitteru.

Stranke koje zagovaraju nezavisnost Katalonije od Španjolske osudile su odluku.

“Ovo je državni udar”, istaknuo je Gabriel Rufián, zastupnik Katalonske republikanske ljevice (ERC) u španjolskom parlamentu, preko Twittera.

Komentari