PREDSJEDNIK U SVOM STILU “Koja premijerka Srbije? Ova naša s Krka? Rekao sam da trebaju paziti što rade”

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjeluje na preuzimanju helikoptera UH-60M Black Hawk, donacije Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj.

Na svečanosti preuzimanja helikoptera prisustvuje i izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar obrane Mario Banožić, a prema pisanju hrvatskih medija, Milanović i Banožić se na svečanosti nisu ni pozdravili, javlja Direktno.hr.

Helikopteri UH-60M Black Hawk dio su projekta nabave ukupno četiri helikoptera od Sjedinjenih Američkih Država, od kojih Ministarstvo obrane kupuje dva, a dva pristigla donacija su američke strane.

O hangarima



Milanović je najprije komentirao hangare koji za helikoptere još nisu izgrađeni. Ponovio je da je za to odgovoran ministar Banožić.

“To je zaista nemar. Da ne kažem kriminalno ponašanje. Kriminalno je bilo kad je bio u Ministarstvu državne imovine. Ovo je nemarno. To se nije smjelo dogoditi. Nešto drugo će trunuti na kiši. Nije ni bitno koliko su nam Amerikanci to zamjerili, mislim da nisu ništa, no nije ni bitno, na kraju krajeva radi se o nama. Ta dva helikoptera su dar i zalog buduće suradnje, nema tu puno ljubavi, ima partnerstva. Amerikanci su, posebno što se vojske tiče, okej. To je dokazana i dobra suradnja, znamo s kime imamo posla”, rekao je predsjednik.

O Banožiću

Komentirao je i zašto se nije pozdravio s ministrom Banožićem.

“Ministar je potrošio sav kredit kod pristojnih ljudi, terorizira branitelje, ratne heroje, tjera ljude u penziju na kriminalan način, ali možda je najveći problem što bi trebao biti predmet istrage. To ću reći još sto puta, više od toga ne mogu, ali šutjeti ne mogu”, rekao je.

“Želim mu siguran let”, dodao je.

O Stoltenbergu

Komentirao je i razgovor koji je obavio s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

“Ne može on ništa tu promijeniti. On je vidio pismo, očekuje se od njega da ga distribuira i to je to. Glavni tajnik nije osoba koja donosi odluke. Vidite ga često za govornicom, to je njegov zadatak, on sluša Amerikance, oni su glavni. A on je iz Norveške, ja sam iz Hrvatske. Borim se za svoje. On misli da to ne bi smjelo povezivati, ali kad to Turska radi, onda je to okej. Ali razgovor je bio prijateljski, ja ga znam dobro”, govori.

“On je bio ovdje samo kanal da svakoga upoznam s problemom koji Hrvatska ima, a koji je ozbiljan”, dodao je.

O Srbiji

Upitan je iznova o podizanju optužnice u Srbiji, nakon što je srpska premijerka Ana Brnabić rekla da su Milanovićeve riječi o optužnici prijetnje.

“Koja premijerka Srbije? Ova naša s Krka? Nisam je dugo vidio tu, zapitao je najprije Milanović.

“Kao premijer, ja sam mogao dogovoriti da se digne optužnica protiv Vučića zbog govora u Glini, to je bilo kazneno djelo. Mogli smo, dotle državna vlast seže, ali mi se time nismo bavili. Ja sam u srijedu govorio dosta u korist Srbije, plašio sam se da se ovdje netko ne naljuti, nema ona zašto biti nervozna. Rekao sam da ne treba nikoga ponižavati, čuje ono što želi, ne čuje sve, tako je kad puše bura u Staroj Baškoj, odakle joj je đed”, rekao je.

“Ja sam rekao da trebaju paziti što rade. Oni žele u EU? Evo kako prolaze Šveđani koji žele u NATO. Možda su s razlogom bili bezobrazni prema Turskoj, ali sad traže milost. Pazi što radiš”, dodao je.

Upitan je kako će izgledati Dan oružanih snaga s ministrom Banožićem, no Milanović je odbio odgovarati na to pitanje jer, kaže, on s njima nije ista kategorija.

“Nema mi i oni. Naprosto, ja kao predsjednik organiziram prijem i dodjelu odlikovanja, a ministar organizira akademiju, to je niža grana. Svi su pozvani, i Plenković, tko god hoće doći. Prema tome, to nije ista kategorija. Ja mogu sutra odlučiti da prijem bude u 12 sati, tako da će akademija propasti. To se naravno neće dogoditi jer takav pacijent nisam. Nemojte uspoređivatI neusporedivo. Ne mene i tog Banožića, nego predsjednika i ministra”, rekao je.

O stanju u vojsci

“Vojska je u relativno lošijem stanju. Apsolutno je u nešto boljem stanju jer je prošlo nešto vremena. Samo je pitanje što imamo od drugih stvari, a što nemamo. Jesu li godine koje su prohujale iskorištene za ništa. Gdje je protuoklop… E to nemamo, dronove nemamo. Protuklopna sredstva nemamo, a Ukrajinci ih slažu k’o kašete Jamice.

Mi to nemamo. Hrvatskoj nedostaje ono bez čega bi rat u Ukrajini trajao 15 minuta. S obzirom na to da su krcati oružjem, oni se brane već tri mjeseca. Hrvatska nikad neće biti u situaciji da se brani tri mjeseca jer je članica NATO-a. Nama bi priskočili u pomoć u 15 minuta.”

“Da nije bilo mene, ne bismo dobili Bradleyje. To je dar, čisti dar. Bradley, to je božićni dar pod jelku. Trebalo je mjesec i pol dana da javno pritišćem tu temu da to dobijemo”, rekao je.

 

Komentari