Predsjednik Studentskog zbora stao u obranu Borasa: I meni zna reći da sam mu ‘baš lijepi’

Facebook

Nakon postupka zagrebačkog rektora Damira Borasa, Srednja.hr je upitala  za reakciju predsjednika Studentskog zbora Mihovila Miokovića. On kaže da je pogledao video i da se uopće ne radi o ispadu, već o komplimentu mladoj djevojci, a da je komplimente primjereno davati u svakoj situaciji.

Jučer se medijima proširio video s dodjele diploma na vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman gdje je zagrebački rektor Damir Boras sebi uzeo za pravo zatražiti najbolju kadetkinju u generaciji da skine masku samo kako bi komentirao njen izgled. Preciznije, rekao je “evo slikajte ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu nego i lijepu”. Već je reagirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja je postupak nazvala omalovažavanjem žena, a mi smo za reakciju upitali i predsjednika zagrebačkog Studentskog zbora Mihovila Miokovića.

‘Ispad? Pogledao sam video i po meni to nije nikakav ispad’

Bez okolišanja Miokoviću smo postavili pitanje što misli o spomenutom ispadu rektora Borasa, a odgovor koji smo od njega dobili malo nas je, priznajemo, iznenadio.

˝Ispadu? Pogledao sam video i po meni to nije nikakav ispad. Čovjek je dao kompliment mladoj djevojci da je pametna i lijepa. Nisam znao da je zabranjeno i skandalozno pohvaliti nekoga za pamet i istaknuti nečiju ljepotu. Koliko mi je puta rektor znao doći i reći kako sam se fino sredio i da sam mu baš lijepi. Što bih to trebao shvatiti kao seksistički ispad? Uostalom, ljepota nije samo površinska. Kako ljepota ovisi o kulturnom kontekstu i ako se ova gesta karakterizira kao seksistički skandal, onda smo postali društvo s upitnom kulturom. Od muhe se radi slona˝, rekao nam je Mioković.



Pitali smo ga i je li ta izjava primjerena, a on je istaknuo da je komplimente privremeno davati “u svakom trenutku na bilo kojem mjestu”. Tanka je granica, dodao je, između laskanja i iskrene pohvale, a “rektor je dao iskren kompliment”.

Podijelio je i packu novinarima

Očekivano, uslijedila je i packa medijima. Kaže da se medijski interes oko rektorova istupa može poistovjetiti s onom ‘ne vidjeti šume od drveća’, a onda nam i, kako smo već navikli čuti od brojnih aktera kad se god drznemo baviti određenim temama, malo objasnio i čime bi se točno novinari trebali baviti.

˝Kada bi glavne vijesti u mainstream medijima bile da trenutno nema niti 10% studentskog smještaja u odnosu na ukupan broj studenata u Zagrebu, kako nema adekvatne zdravstvene zaštite i kako imamo digitalni sustav koji je zaostao desetak godina za drugim zemljama u EU, a ne da su glavne vijesti izokretanje riječi rektora ili bilo kojih drugih javnih dužnosnika, vjerujem kako bi se esencijalni problemi počeli rješavati s obzirom na povećan interes javnosti˝, kazao je Mioković.

Dodatno je istaknuo da je rektor Boras “jako otvorena osoba” pa neka mu kadetkinja otvoreno kaže ako se uvrijedila na njegove riječi te da vjeruje kako bi se u tom slučaju rektor ispričao.

˝Svi prenose vijesti o ‘seksističkom’ ispadu rektora, a nitko nije pitao kako se kadetkinja osjećala i kako se osjeća. Po meni, svaki normalan čovjek voli čuti iskreni kompliment˝, kazao je.

Na naše pitanje hoće li Studentski zbor tražiti ispriku rektora Borasa samo je kratko odgovorio da neće, prenosi Srednja.hr

Komentari