Predsjednik Sabora osudio zločine NDH, ali kaže da je pitanje HOS-a osjetljivo

Gordan Jandrokovic obisao je potresom pogođena područja. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković osudio je zločine NDH, ali kaže da je pitanje HOS-ovaca osjetljivo pitanje.

Mlade treba stalno podsjećati na zločine Holokausta, smatra predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Također je osudio zločinački režim HND. Međutim, kada govori o simbolima koje nose pripadnici HOS-a, ističe kako je to ‘osjetljivo pitanje’, pa pojašnjava zašto to misli.

“Osudit ću zločinački režim NDH. Sve ono što je na bilo koji način vezano uz ustaški režim, simbole, za to već i sada postoji zabrana. Slažem se da tu vrstu ikonografije i bilo kakvog slavljenja ustaškog režima treba zakonom regulirati i zabraniti. Što se tiče HOS-ovog znaka, ne mislim da oni koji podržavaju i nose to znakovlje, posebno na obljetnicama, podržavaju ustaški režim i NDH.  Radi se o jednom osjetljivom pitanju”, kaže Jandroković, pa pojašnjava:

“Bilo bi dobro da pronađemo konsenzus kako se na to referirati. Imamo polaznu osnovu koja je po meni doba, to je preporuka Vijeća kojeg je osnovala Vlada. Treba razdijeliti slavljenje i veličanje NDH, to treba zabraniti. Ovdje se radi o specifičnoj situaciji, oznaci postrojbe koja je sudjelovala u Domovinskom ratu”, kaže tako.



Komentari