Predsjednik Republike primiti će predstavnike inicijative koji se zalažu za prestanak diskriminacije stručnih studija

Facebook

Jedna od predstavnica inicijative 300=300 danas se oglasila putem Facebook grupe Stop diskriminaciji stručnih studija obavijestivši članove grupe kako je primila poziv iz Ureda predsjednika u kojem je izvještena kako će Predsjednik Republike Zoran Milanovic primiti predstavnike Inicijative 29. listopada. 

´Upravo sam primila poziv iz Ureda predsjednika, Predsjednik Republike Zoran Milanovic primiti ce predstavnike Inicijative 29.10.2020´, napisala je članica inicijative u Facebook grupi.

Inicijativa 300=300 zalaže se za ostanak na istoj razini na kojoj su smješteni studenti sveučilišnih studija. Žele jednaku vrijednost i uvažavanje usporedno sa njihovim kolegama sa sveučilišnih smjerova.

Podsjetimo, primijeni li se odluka Ustavnog suda i ne usvoje izmjene i dopune zakona do 31. prosinca ove godine nastat će pravna praznina koja će rezultirati time da približno 55 tisuća studenata ostane bez kvalifikacije, odnosno pri zapošljavanju će imati posljednju kvalifikaciju propisanu zakonom, a to je srednjoškolsko obrazovanje.



Ustavni sud je 10. ožujka 2020. godine drugi put, povodom tužbe rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa i četiri dekana pravna fakulteta donio odluku o ukidanju odredba Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO). Većina ustavnih sudaca zauzela je stajalište da su odredbe spomenutog zakona koje izjednačavaju stručne i sveučilišne studije na preddiplomskoj razini 6 i na diplomskoj razini 7 zapravo u suprotnosti sa Ustavom.

Inače, predstavnici studentske inicijative imali su već dogovorena dva sastanka s ministrom Radovanom Fuchsom, zadnji dogovoreni sastanak je trebao biti 6.listopada, međutim otkazan jer je ministar u samoizolaciji od 14 dana. Iz studentske inicijative su zatražili online sastanak s Ministrom, ali je taj prijedlog odbijen s obrazloženjem da ne se ne zna hoće li ministar razviti simptome bolesti.

Ministarstvo mora uvidjeti koja su moguća zakonska riješena koja bi bila u skladu s Odlukom Ustavnog suda. Hoće li takvo zakonsko rješenje biti prihvatljivo kada prođe zakonska procedura, odnosno hoće li ga Sabor odobriti, ostaje za vidjeti.

Tisuće studenata ostaje bez stručne spreme: Zašto sveučilišta izvode stručne studije koje sami podcjenjuju i diskriminiraju?

 

 

Komentari