Predsjednik Radev u Bugarskoj osvojio drugi mandat

Bugari su u nedjelju očekivano obnovili povjerenje svom predsjedniku Rumenu Radevu koji je postao istaknuti predvodnik antikorupcijskog pokreta u toj zemlji, najsiromašnijoj u Europskoj uniji, pokazuju izlazne ankete nakon predsjedničkih izbora.

Radev (58), bivši vojni pilot i bivši zapovjednik oružanih snaga, osvojio je između 63 i 65 posto glasova, objavila su tri instituta za istraživanje javnog mišljenja.

Njegov protukandidat Anastas Gerdžikov koji se kandidirao uz potporu konzervativne stranke GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, dobiva 31 do 33 posto.

Izbori, četvrti ove godine, održali su se u prilikama smrtonosnog vala pandemije covida-19. Manje od 25 posto od 6,9 milijuna stanovnika potpuno je cijepljeno, smrtnost je među najvećima u svijetu a oronule bolnice su preopterećene.



U toj balkanskoj zemlji koja je parlamentarna republika, vlada određuje politiku a predsjednik ima uglavnom protokolarnu dužnost.

Čini se da su se Bugari pomalo umorili nakon triju izbora ove godine: Izborno povjerenstvo je objavilo da je izlaznost u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu bila 24 posto, što je jasan pad u odnosu na 2016.

Komentari