Predsjednik oprao udrugu B.A.B.E.: Predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren

Zoran Milanović/Milan Sabic/PIXSELL

Nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u svom stilu komentirao spolno uznemiravanje u Hrvatskoj, pristižu reakcije sa svih strana pa i iz udruge B.A.B.E.

Podsjetimo Milanović je izjavio kako postoji razlika kod seksualnog uznemiravanja glumica i ostalih žena.

‘Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bih se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice na Akademiji, to je problem. Jer znamo kako se napreduje u tim sustavima, to su sustavi u kojima se puno radi i malo zarađuje. Nije isto ako je netko razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjeti nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku ili to radi i govori neka djevojka ili žena koja pokušava probiti put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav… da ne kažem što, godinama kinji i maltretira’, rekao je tada predsjednik.

Iz web stranici udruge B.A.B.E. objavili su kratko i jasno priopćenje na predsjednikovu izjavu. “Predsjedniče, sram vas bilo”, stoji u priopćenju.


No između ostaloga udruga B.A.B.E. je zatražila i javnu ispriku predsjednika za svoje izjave.

Milanović je na svom Facebook profilu objavio novi status u kojem se dotaknuo tog priopćenja udruge B.A.B.E., te se osvrnuo na svoju izjavu pri čemu je rekao da je on ‘uvijek spreman reći ono u što je uvjeren’.

“Najoštrije osude zbog toga što imam stav i usudim ga se javno izreći, pa i objasniti, stigle su ovoga puta od udruge glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E. Poput zaboravljivih holivudskih glumica – koje one sada brane od mene – predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren. I kako u skoro već dvadesetak godina javnog djelovanja provodim ono o čemu oni uglavnom samo galame. Ne ono što je dnevnopolitički isplativo i što po tzv. anketama ‘misli većina’. Pogotovo ne educirajući se na kratkom valu njihove prigodne buke koja njima jamči naslovnice, a žrtvama spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj ili ne donosi ništa ili ponekad šteti. Ne znam kakvu to laboratorijsku ‘edukaciju’ treba proći da bi se, valjda bez razmišljanja, pljeskalo svemu što B.A.B.E. kažu, ali znam da njihove holivudske (re)akcije neće riješiti problem spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj. Rekao sam i stojim kod toga da imamo problem o kojemu treba govoriti i treba potaknuti žene žrtve spolnog uznemiravanja da prokažu svakog, a pogotovo nasilnika koji to čini s pozicije moći svake vrste. Ono što nam ne treba su dogme udruga koje ne dopuštaju niti razmišljanje, a kamoli razgovor, drugačije od njihovog”, napisao je predsjednik u objavi.

Komentari