Predsjednik o slanju hrvatskih vojnika u BiH: O tome mi odlučujemo, ne Sarajevo

Foto: Goran Mehkek/Cropix

“Borit ćemo se uvijek za zaštitu Hrvata u BiH. Inzistirat ćemo da Hrvatska po potrebi šalje svoje vojnike u okviru operacije Altea u BiH,u okrilju NATO-a ili EU. O tome ćemo mi odlučivati, ne Sarajevo, ne Beograd. Došlo je novo vrijeme u hrvatskoj politici”, stoji na službenom Twitter nalogu savjetnika hrvatskog predsjednika Nikole Jelića, koji je prenio Milanovićevu izjavu.Ova izjava se odnosi na mogućnost slanja hrvatskih vojnika u BiH u okviru EUFOR-ove misije Althea.

Milanović inzistira na tomu da “Hrvatska bude među državama koje će, bude li potrebe, slati svoje postrojbe u okviru misije Althea u BiH, bilo u okviru EU ili NATO-a”, čemu se protive bošnjački političari u Federaciji BiH.

“A onda, ako se za to izborimo, mi ćemo odlučiti hoćemo li ih uopće poslati. A ne Sarajevo ili Pariz. Jer hrvatski vojnici čuvaju manastir Visoke Dečane, krunski dragulj srpske srednjovjekovne sakralne kulture na Kosovu, od potencijalnih napadača, a to mogu biti samo Albanci s kojima smo politički bliski”, rekao je.

“Znači, hrvatske cijevi čuvaju srpsku kulturu ako se pojavi neki mahniti, ludi, obuzeti napadač. Dakle, to može, a ne mogu biti dva hrvatska satnika u nekakvom zajedničkom stožeru u Sarajevu. To će morati nekome drugome objasniti. Dakle, došlo je novo vrijeme u hrvatskoj politici, nismo ničije ovce”, kazao je hrvatski predsjednik.

 

Komentari