Predsjednik Milanović s članovima udruge SOS Zagreb: Istaknuli su kako se potiče samoobnova, no brojne zgrade nisu kreditno sposobne pa i tu dolazi do problema te je potrebna pomoć države

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u Uredu predsjednika s članovima Udruge SOS Zagreb, udruge građana osnovane prije godinu dana s ciljem brže i kvalitetnije obnove potresom pogođenih dijelova Zagreba.

Članovi Udruge SOS Zagreb – potpredsjednici Upravnog odbora Vesna Blašković, Vedrana Likan i Igor Kordić te članovi Nadzornog odbora Tomislav Bartolić, Ana Petričić Gojanović Andrej Šooš Maceljski – ukazali su u razgovoru predsjedniku Zoranu Milanoviću  na prepreke i probleme s kojima se građani susreću u pokušaju obnove. Upozorili su i na prijeteću situaciju da se mnoge zagrebačke bolnice, škole i vrtići neće obnoviti u zadanom roku sredstvima europskog Fonda solidarnosti, nego će obnovu financirati porezni obveznici, dakle sami građani.

Na sastanku je, kao ključni problem spore i neučinkovite obnove, istaknuta činjenica da u Republici Hrvatskoj nije osnovano središnje tijelo koje upravlja obnovom.

Rezultat toga je da se u procesu obnove u Zagrebu, dvije godine nakon potresa, nalazi samo 75 zgrada, rekli su članovi Udruge.



Istaknuli su kako se potiče samoobnova, no brojne zgrade nisu kreditno sposobne pa i tu dolazi do problema te je potrebna pomoć države, odnosno brži povrat uloženih sredstava suvlasnicima. Obnova bi pritom trebala biti obavezna, kazali su na sastanku predstavnici udruge SOS Zagreb.

Uz predsjednika Milanovića, na sastanku su bili posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić i pomoćnica savjetnika Predsjednika Republike za ekonomiju Martina Ciglević.

Komentari