Predsjednik Milanović pozvao na jasnije definiranje ovlasti Stožera

Goran Mehkek / CROPIX

Milanović se osvrnuo i na obvezu nošenje maske te kazao kako smatra da bi se takva pitanja trebala zakonski regulirati.

“Očekujem da oni koji se ubuduće odluče podržati Vladu, očekujem da kvalitetno to obrazlože s obzirom na blage mikrotraume koje smo doživjeli s pretrčavanjima u zadnje 4 godine.

Želim istaknuti još nešto, a radi se pravnom okviru u kojem djeluje Stožer, volio bih da imamo jasnije i točnije, sa stajališta Ustava, definirane ovlasti za donošenje mjera i rokove u kojima takav režim vrijedi, postojeći zakonski okvir nije taj.

Zakon o zaštiti pučanstva ni kod donošenja nije imao intenciju da se odnosi na cijelu Hrvatsku, na svakog građana cijelo vrijeme. To se može riješiti tako da Vlada prema čl 17. Ustava na određeno vrijeme predloži određenu razinu suspenzije ljudskih prava u slučajevima poput ovog, očekujem da ta dvotrećinska većina već postoji, tako imamo čišću pravnu situaciju, znamo što se može i na koje vrijeme, tko može nekome narediti da nosi masku, ako ne nosi, s kojom kaznom.Ponavljam, mene u toj priči nema, nisam konkurencija Vladi, ne tražim ovlasti za sebe, no takva bi odluka pravni režim učinila čistim”, rekao je i dodao da ne zaziva izvanredno stanje.

“Gledam vas, pola vas nosi masku, neki ne, pola vas nosi krivo, ja ju ne nosim, ovo je zatvoreni prostor i ne razlikuje se od onih kojima je po odlukama Stožera obvezno nositi maske, postoji li pravna osnova da nas se kazni? Govorim o tome, o pravnom redu. Možda cjepidlačim, Taj Stožer će moći davati izvršna naređenja, inače on nema smisla. Bit ćemo ozbiljniji kao pravni poredak. Moja ideja je dobronamjerna. Ja cjepidlačim na ovakav način”, piše N1.

Komentari