Predsjednik HBK Želimir Puljić posjetio Sisačku biskupiju

Twitter

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić posjetio je u subotu Sisačku biskupiju i tom prigodom u Caritasovu distribucijskom centru u Sisku susreo s biskupom Vladom Košićem, bivšom predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarević i volonterima.

U nastavku posjeta je sa sisačkim biskupom pogledao i srušenu sisačku katedralu Uzvišenja sv. Križa. Predsjednik HBK Želimir Puljić obišao je i sjedište biskupije Veliki Kaptol gdje je i razgovarao s biskupom Košićem o posljedicama razornog potresa, priopćeno je iz Sisačke biskupije.

Skupini od stotinjak volontera, koliko se u subotu okupilo u prostoru sisačkoga distribucijskog centra Caritasa Sisačke biskupije, pridružila se i bivša predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović. Tamo ju je dočekao biskup Košić te koordinatorica centra, sestra Smilja Čirko, koji su ju upoznali s načinom rada unutar centra te distribucijom pomoći i trenutnim stanjem na terenu obuhvaćenom potresom. Nakon toga su se Grabar-Kitarović i biskup Košić pridružili volonterima u sortiranju pristigle odjeće i obuće.

U dva mjeseca koliko postoji ovaj distribucijski centar, kroz njega je prošlo više tisuća volontera, a i ove subote domaćim volonterima pridružile su se skupine iz cijele Hrvatske.



U strahovitom potresu 29. prosinca 2020. godine, s epicentrom kod Petrinje magnitude 6.2 stupnjeva po Richterovoj, oštećeni su brojni sakralni objekti i župne kuće u Sisačkoj biskupiji, među kojima brojna kulturna dobra.

Prema stanju od 18. siječnja 2021. godine, srušenih ili teško oštećenih crkava (crvena oznaka) je 17, među njima i katedrala Uzvišenja svetog Križa u Sisku. Veoma oštećenih crkava (žuta oznaka) je 15, a djelomično oštećenih crkava je 7. Crvenu oznaku nosi i sedam župnih kuća i samostana, a žutu šest. Također srušene ili oštećene su i 24 kapele. Ukupno 76 objekata.

Od 63 župne crkve njih 31 nije u funkciji.

Kolinda Grabar-Kitarović volontirala u sisačkom Caritasu

Komentari