Predsjednici kubova Europskog parlamenta prosvjeduju protiv Plenkovića zbog odnosna prema Poljskoj i Mađarskoj

Predsjednici najvećih klubova u Europskom parlamentu prosvjednim pismom upozoravaju Europsko vijeće kako se tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom ignoriraju teme zaštite vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj.

Prosvjedno pismo potpisuju Manfred Weber – Europska pučka stranka, zatim Iratxe Garcia Perez  – Socijalisti i demokrati, Dacian Ciolos – Obnova Europe, Ska Keller i Philippe Lamberts – Zeleni, te Martin Schirdewan i Manon Aubry – Europska ujedinjena ljevica.

U navedenom pismu stoji kako osjećaju ‘duboku zabrinutost zbog manjka napretka u vezi procesa po članku 7 protiv Mađarske i Poljske’. Lisabonski ugovor, odnosno njegov članak 7 predviđa mogućnost suspenzije prava one članice koja krši europska pravila.



Situacija je opisana kao alarmantna, te se tvrdi kako je nemoguće voditi i neformalne razgovore na ovu temu tijekom hrvatskog predsjedanja, dok kod Finskog predsjedanja to nije bio slučaj.

‘Europsko vijeće ne smije zažmiriti na rezolucije koje su usvojene i debate koje se vode u Europskom parlamentu u posljednja tri mjeseca ili razne pravne poteze koje je povukla Europska komisija. Krajnje je vrijeme za djelovanje!’ navodi se u pismu.

“ljudsko dostojanstvo, sloboda, jednakost, vladavina zakona i poštovanje ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina”, zaključuje se u pismu koje je objavio Politico.

Komentari