Predsjednica sindikatima: Imate ključnu ulogu u demografskoj problematici

Cropix

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović bila je gošća na saboru Nezavisnih hrvatskih sindikata, gdje je načelno podržala ulogu sindikata u društvu. Istaknula je ulogu sindikata u demografskoj problematici, kao i kod utvrđivanja kriterija kod uvoza radne snage.

Ustvrdila je da u kontekstu demografskih pitanja treba promatrati i sva pitanja radnoga zakonodavstva, radničkih prava i socijalnih odnosa.

“Važna pretpostavka za to je kontinuiran dijalog između države, lokalne samouporave, poslodavaca i sindikata.  To mora biti dijalog o strateškim ciljevima društvenog i državnog razvoja. Potreban nam je društveni ugovor između svih dionika u državi, kakav danas imaju mnoge kapitalističke države koje su socijalno osjetljive”, kaže Grabar-Kitarović.

Koliki je trošak te socijalne osjetljivosti, nije rekla. Države na koje se predsjednica vjerojatno referira imaju standard kakav hrvatski građani mogu samo sanjati.



Nije jasna ni predsjedničina izjava da se “pozitivni gospodarski pokazatelji i proračunski višak moraju preliti na račune građana”. Predsjednica govori kao da je hrvatsko gospodarstvo odvojeno od građana, te kao da se proračun ne financira iz primanja građana.

Uvoz radne snage

Međutim, predsjednica je spomenula i kroničan problem iseljavanja, ali i uvoza radne snage. Poruka je to onim građanima koji su negoduju zbog percepcije da ih je država spremna poslati u Europu a u Hrvatskoj ih zamijeniti radnicima iz (još) siromašnijih zemalja.

To je, smatra predsjednica, uloga sindikata.

Neizostavna je uloga sindikata u pitanjima mobilnosti radne snage i ponovnog uključivanja umirovljenika, iseljenika i trudnica u radne procese, a zatim i kriterije uvoza radne snage, poručila je.

Najavila socijalni dijalog

“Držim da ta uloga može i mora biti veća jer su nam potrebna zajednička promišljanja u sklopu gospodarsko-socijalnog i ukupnog društvenog dijaloga”, poručila je.

Društvenim ugovorom bi se, kaže, izmijenile odredbe i propisi s područja socijalne skrbi, doplatka za djecu, prava nezaposlenih, minimalne plaće te pojedinih odredaba propisa s područja zdravstvene zaštite, mirovinskog osiguranja i drugih pitanja.

Najavila je da će o svim tim pitanjima otvoriti dijalog sa sindikatima, s nadležnim ministarstvima, udrugama poslodavaca, demografima, ekonomistima, pravnicima, politolozima i drugim stručnjacima.

Komentari