Predsjednica povjerenstva za sukob interesa o Mariću: Kad postanete dužnosnici morate paziti s kim i kako se družite

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hrvatsku javnost već dva dana potresa afera u koju je upao ministar financija Zdravko Marić. On je fotografiran na jahti, ali javnosti prvo nije htio otkriti o čijoj se jahti radi. To je kasnije, ipak, učinio, a o tome je više rekla predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

Otvorili smo predmet

Evo što je o cijelom slučaju rekla predsjednica povjerenstva za sukob interesa:“Danas smo trebali imati radni sastanak i odlučiti o otvaranju predmeta. Međutim, Povjerenstvo je jučer zaprimilo prijavu vezano uz ljetovanje ministra financija, predmet je otvoren, danas ćemo se naći u ukupnom sastavu i vidjeti što sve treba tražiti i što ćemo sve istraživati”, rekla je Nataša Novaković i dodala:

“S otvaranjem predmeta dobijamo mogućnost da uopće istražujemo. Ministar je jučer popodne dostavio ime osobe i mi ćemo sad vidjeti u svim kontekstima u kojima možemo istražiti je li bilo poslovnih odluka, odnosa, odlučivanja i slično.”

Istaknula je da se istraga odnosi na razdoblje u kojem je Marić počeo obavljati funkciju ministra financija: “Njegov mandat je relevantan, prije toga ne, ali koliko smo vidjeli u novinama to prijateljstvo i ne traje duže.”



Još ne želi ulaziti u detalje

Dodaje da će se istražiti i poslovno povezane tvrtke: “Ne mogu ulaziti u detalje trenutno jer još ni sami nismo sjeli. U ovakvim situacijama Povjerenstvo ispituje i trgovačka društva koja bi mogla biti u doticaju s dužnosnikom. Takvih slučajeva smo imali nekoliko, funkcioniraju isto. Treba utvrditi činjenice da bi se dalje postupalo.”

Novaković smatra da je Marić odmah trebao reći ime prijatelja na čijoj je jahti ljetovao: “Radi transparentnosti je to trebao napraviti, zanimanje javnosti je bilo veliko, na njega se može utjecati s obzirom na funkciju i odmah je mogao reći o kome se radi. Skrivanjem podataka govorite da nešto nije u redu, transparentnost je za dužnosnike nužna.”

Mariću ovo nije prvi put

Ističe da ime prijatelja od njega nisu tražili: “Ne, Povjerenstvo nije kontaktiralo dužnosnika niti mi to možemo do pokretanja postupka. Sam ga je dostavio jučer popodne.” O privatnom pozivu ministra Marića jednom od članova Povjerenstva rekla je:

“Dužnosnici nas uvijek mogu nazvati iako ne zovu često. To što je kontaktirao, nema problema. Neuobičajeno je, ne zovu nas često, ali tako je ispalo.” Zdravko Marić već je imao postupke pred Povjerenstvom, a jedan se odnosio na fotografiju sa Svjetskog nogometnog prvenstva u društvu šibenskog poduzetnika:

“To je bila odluka koja je nažalost na Upravnom sudu pala, dobili smo nedavno predsudu. S obzirom na to da je ministar donio račune za utamicu, nismo pokrenuli postupak vezano uz primanje dara.”

Rekao je da je prijatelj s gospodinom, ali bio je problem što je HBOR odobrio kredit, a ministar financija je sudjelovao u toj proceduri i zato smo smatrali da je povrijedio načela o obavljanju dužnosti i da se trebao izuzeti. Upravni sud je zauzeo stav da ne možemo voditi postupke po članku 5 i ta je odluka pala. ”

Povjerenstvo smatra da je to ipak bitan element. Situacija može biti bez loših intencija, ali jasna je situacija da to javnosti može biti problematično. Treba biti oprezan kad obnašate javnu funkciju.”

Javnost ima pravo sve znati

Na pitanje znači li Povjerenstvo što činjenica da je prijateljstvo s poduzetnikom počelo nakon što je ministar počeo obnašat tu javnu funkciju, Novaković odgovara: “Konkretno ne. Prijateljstva ne možemo utvrđivati, moramo vjerovati na riječ dužnosnicima.”

“S druge strane, određenu težinu u percepciji ima kad je netko dugogodišnji prijatelj od škole i netko tko postane prijatelj kad postanete ministar. Ne mora biti ništa, ali percepcijski je zanimljivo.”

Dodaje da bi dužnosnici trebali biti svjesni te percepcije javnosti i svoje uloge u svemu tome: “Dužnosnici bi toga trebali biti svjesni. Kad to postanete, jako ste izloženi, morate paziti s kim i kako se družite, to je teret koji ide uz javnu dužnost.”

Trebali bi biti svjesni toga. Ljudi koji se sa mnom druže, mogu doći u situaciju da moram objašnjavati neku osobu s kojm se družim, s tim nemam problema i s tim ne smije biti problema. Javnost mora i ima pravo znati, transparentnost je osnova bilo kakvog sprečavanja korupcije. Skrivanjem nastaju problemi, to smo već trebali naučiti”, piše N1.

Komentari