Predsjednica Povjerenstva koje bi moglo ostati bez većine ovlasti: Predložit ćemo DORH-u preispitivanje

Zeljko Puhovski / CROPIX

Ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa mogle bi se drastično smanjiti. Naime, Visoki upravni sud donio je pravomoćnu presudu kojom je ukinuo odluku Povjerenstva u slučaju Milana Bandića.

Što odluka Visokog upravnog suda kojom ukida odluku Povjerenstva znači za budući rad tog tijela, komentirala je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

“Povjerenstvo je odlučilo da će uložiti pravni lijek, odnosno uputit ćemo prijedlog DORH-u da se ide na preispitivanje presude. Dok se ne dobije očitovanje o pravnom lijeku, Povjerenstvo neće postupati po navedenim odlukama”, rekla je Novaković.

Dodala je da se ne može znati je li ovo stav suda ili pojedinog člana. “Kad bi ova odluka ostala nepromijenjena, to bi bio velik udarac radu Povjerenstva”, rekla je Novaković.



“Ako se prihvati naš prijedlog, tada bi sve završilo na Vrhovnom sudu. Ako se ne prihvati – onda ništa”, rekla je Novaković.

Od 2014. godine Povjerenstvo ima ovakvu praksu, ovo nije ništa novo. U ovom trenutku više očito nemamo pravo promijeniti način rada, rekla je Novaković.

Upitana je li odluka vrsta političkog pritiska, Novaković je rekla da se može reći da se stvara percepcija da se mijenjaju sudske prakse. “Činjenica jest da je praksa sad drugačija. Stvara se percepcija koja nije baš najbolja”, rekla je Novaković.

“Pitanje je koliko će cijeli postupak trajati, ali pitanje je i hoće li se i kad donijeti novi Zakon o sukobu interesa. Svakako mogu reći da Povjerenstvo bez ovlasti da utvrđuje ono što je osnova postupanja dužnosnika, njegove će ovlasti biti znatno smanjene. Osobno mi je nevjerojatno da možete reći da je netko bio netransparentan i da možete na to reći da je to OK, ako nije povrijedio neki drugi zakon”, rekla je Novaković.

Podsjetimo, riječ je presudi kojom je Visoki upravni sud poništio odluku Povjerenstva iz studenog 2017. u slučaju Milan Bandić. Povjerenstvo je tada odlučilo da je Bandić povrijedio načela časnog i odgovornog ponašanja jer je prihvatio jamstvo odvjetničkog ureda Hanžeković i partneri u iznosu od 15 milijuna kuna kako bi izašao iz istražnog zatvora. Povjerenstvo je smatralo da se Bandić tada u odnosu na to odvjetničko društvo postavio u ovisan položaj.

Ta odluka mogla bi imati dalekosežnije posljedice jer sud osporava članak 5. na temelju kojeg je Povjerenstvo tada donijelo odluku smatrajući da je taj članak preopćenit i da ne može biti osnova za donošenje odluka prema dužnosnicima.

To bi značilo da se mogu poništiti sve odluke koje su donesene na temelju tog članka. Prema nekim procjenama riječ je o trećini svih odluka koje je Povjerenstvo donijelo. Među njima su bili i afera Konzultantica, nakon koje je Tomislav Karamarko otišao iz Vlade i čelnog mjesta HDZ-a, zatim odluka da su Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili načela odgovornog ponašanja u aferi Borg, a u dva slučaja subjekt je bio i premijer Andrej Plenković…

Komentari