PREDLOŽIO REORGANIZACIJU LOKALNE UPRAVE Stojak: Okrupnjavanje i spajanje četvrti mjesnih odbora donijelo bi puno učinkovitija tijela i velike uštede

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak u petak će na konferenciji u Gradskoj skupštini predlažiti novi ustroj mjesne samouprave u Gradu Zagrebu. 

˝Već duže vrijeme radim na prijedlogu novog ustroja mjesne samouprave u gradu Zagrebu s obzirom da smatram da dosadašnji ustroji 17 gradskih četvrti, 218 mjesnih odbora i više od 1600 vijećnika koji se u njima biraju, se pokazao neučinkovitim i nije usmjeren prema potrebama građana. Smatram da takav sustav treba mijenjati”, rekao je za Otvoreno Stojak.

Gradski zastupnik smatra kako sustav mjesne samouprave mora biti okrenut potrebama građana i s njima komunicirati direktno na dnevnoj bazi.

“Najbitnije od svega je da sustav mjesne samouprave radi čega i postoji mora kvalitetno rješavati sve komunalne i infrastrukturne probleme u svakom kvartu Zagreba, što na žalost sada nije slučaj. Planovi koji se planiraju u gradskim četvrtima i mjesnim odborima ostaju neostvareni jer se sve odlučuje u uredu gradonačelnika”, rekao nam je gradski zastupnik.



“S obzirom na to da smatram da Grad Zagreb treba u budućnosti imati puno kvalitetniju, učinkovitiju i jeftiniju mjesnu samoupravu, predlažem da se u budućem ustroju grada Zagreba smanji broj gradskih četvrti sa 17 na 8 i da se smanji broj mjesnih odbora sa 218 na 92. Takvo smanjenje bi donijelo i smanjenje broja vijećnika koji se biraju u gradskim četvrtima sa gotovo 270 na 140, a u mjesnim odborima sa 1360 na 750 vijećnika. Tu bi uštede samo na naknadama koje Zagrepčani plaćaju za vijećnike u mjesnim odborima i gradskim četvrtima bile između 19 do čak 30 milijuna kuna ovisno kolika bi se razina mjesečne naknade ostavila za vijećnike po novom modelu”, otkrio je portalu Otvoreno svoj prijedlog Stojak.

Gradski zastupnik naglašava da je ovaj prijedlog potkrijepljen konkretnim brojkama, odnosno financijskim pokazateljima.

˝Po osobnom iskustvu smatram kako bi ovakvo okrupnjavanje i spajanje četvrti mjesnih odbora donijelo puno učinkovitija tijela. Tako bi svi izabrani vijećnici bili puno odgovorniji prema građanima koji su ih birali. Tada bi imali puno veću odgovornost da rješavaju njihove probleme što nažalost danas nije slučaj. Tako bi i građane puno više uključili u planiranje i kontrolu izvršenja svih tih planova koji bi se odnijeli za pojedinu godinu. Donijeli bi manju, ali puno učinkovitiju mjesnu samoupravu u Zagrebu. Smatram da u Gradu Zagrebu trebamo što hitnije krenuti u tom smjeru i da nam je potrebna takva promjena mjesne samouprave˝, rekao je Stojak

Komentirao je tvrdnju da bi se time vjerovatno i smanjio gradski proračun.

˝Financijski minus grada Zagreba je ogroman, mjeri se na milijardu i 300 milijuna kuna. Uskoro ćemo dobiti podatke za 2020. godinu i bojim se da će nam reći da idemo iz lošega u još gore te da će nam rupa u proračunu biti još veća. Ovaj sustav mjesne samouprave bi na duže staze donio i uštedu gradskim financijama jer bi se puno odgovornije raspolagalo novcem koji je na raspolaganju mjesnoj samoupravi˝, tvrdi Stojak.

Stojak podsjeća da mjesna samouprava sukladno zakonu o proračunu Grada Zagreba raspolaže sa 18 posto proračunskih sredstava što u prijevodu znači da se godišnje za komunalne aktivnosti u zagrebačkim kvartovima planira j potroši gotovo 700 milijuna kuna.

˝To su ogromna sredstva s kojima raspolažu mjesni odbori gradskih četvrti. U konačnici vidimo da taj novac nije adekvatno uložen jer se planovi koji se rade na razini četvrti i mjesnih odbora jako slabo realiziraju radi toga što se zaštopaju u gradskoj upravi, odnosno u uredu gradonačelnika. Sigurno je da bi novi ustroj grada sa 8 gradski četvrti umjesto dosadašnjih 17 i sa 90-ak mjesnih obora umjesto 218 donio i uštede u proračunu, a ti novci bi mogli poslužiti da se puno više potrebnih stvari  po kvartovima napravi nego je to danas˝, naglašava Stojak.

Gradski zastupnik komentirao je i činjenicu da su neke oporbene stranke, članice koalicije Možemo, SDP, kao i članice vladajuće koalicije iz redova HDZ-a, glasali protiv tog prijedloga na sjednici održanoj prije ljeta kada je bio na dnevnom redu, a trenutno se zalažu za taj prijedlog.

Stojak tvrdi da ga je jako začudilo odbijanje njegovih kolega, vijećnika pa čak i onih iz opozicijskih redova kojima pripadam o smanjenju naknada jer je smatrao da bi to trebalo napraviti i da to podržavaju, no očito su bili drugačijeg mišljenja.

˝Čim se počne razgovarati o naknadama, puno njih koji zagovaraju promjene, uštede, a  zaborave na ono što su odavno predlagali. Ja sam za razliku od njih jedan od rijetkih od prošlog svog mandata pa i ovog mandata koji se konstantno zalaže za smanjenje kako zastupničkih naknada na skupštini tako i naknada koje dobivaju vijećnici u četvrtima i odborima. Također sam predlagalo konkretne prijedloge koje su oni odbijali, ali neću odustati jer smatram da su naknade apsolutno previsoke u odnosu na ono što oni uopće rade. Ovo posljednje odbijanje smanjenja naknada kolega me začudilo, ali oni valjda znaju zašto su to napravili. Čini mi se da se stvari polako mijenjaju jer i razmišljanje kolega iz HDZ-a, HSLS-a, ali i lijevog bloka iz stranke Zagreb je naš, zapravo govori o tome da i oni žele promjene u mjesnoj samoupravi grada Zagreba pa smatram da će dijeliti moje mišljenje da promjene ustroja trebaju i da svi žele biti odgovorniji u trošenju novca˝, rekao je Stojak i dodao da postupak promjene nije jednostavan, iziskuje mnogo odluka pa i iz Statuta Grada Zagreba.

˝Ali imamo dovoljno vremena da okrenemo jednu otvorenu i argumentiranu javnu raspravu˝, zaključuje Stojak.

Komentari