Pravoslavni vjernici u Vukovarsko-srijemskoj županiji proslavili Božić

Bozo Radic / CROPIX

Mnogi pravoslavni vjernici koji Božić slave po julijanskome kalendaru bili su u utorak na svečanim liturgijama koje su u povodu blagdana Božića služene u pravoslavnim hramovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U iločkom pravoslavnom hramu Svetog arhanđela Mihajla, božično bogoslužje služio je paroh iločki Predrag Azap koji je u božićnoj poruci vjernicima ustvrdio kako se ljudi tisuću puta više trude da steknu materijalno nego duhovno bogatstvo, “premda je sasvim sigurno da nama sreću donosi ono što jesmo, a ne ono što imamo”.

“Neka i u našem društvu i našoj domovini bude bolje, da se svi trude u beskompromisnoj borbi za vrijednosti kojima nas je Bog učio. Najljepše je u vlastitoj zemlji. Ovdje u zapadnom Srijemu, u Iloku na obroncima Fruške gore i obalama Dunava samo hrabri ustraju i vjerni opstaju. Novorođeni Spasitelju naš pomozi nam u tome”, kazao je paroh Predrag Azap.

Čestitajući vjernicima Božić tradicionalnim pozdravom “Mir Božji – Hristos se rodi!”, Azap je poručio kako nije Bog zabranio ovozemaljska dobra, niti ograničio njihovu količinu, sve dok su na pravedan način stečena i dok se u okvirima od Boga zadatim troše i koriste.



“Nesreća je u prekoračenju granice”, upozorio je paroh Predrag Azap koji u Iloku duhovno opslužuje pedesetak pravoslavnih domova i hram Svetog arhanđela Mihajla, posvećen 2017. godine i koji, uz pravoslavne hramove u Tovarniku i Banovcima, jedini u hrvatskom dijelu Srijema pripada Eparhiji srijemskoj sa sjedištem u Sremskim Karlovcima.

Nakon bogoslužja, vjernici su se uputili svojim domovima u kojima će svečanim objedom nastaviti proslavu Božića.

Komentari