Pravoslavni vjernici danas slave Uskrs

Pravoslavni kršćani širom svijeta u nedjelju slave Uskrs kojim završava sedmotjedni post.

Kristovo uskrsnuće obilježavaju Ruska pravoslavna crkva, Antiohijska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Makedonska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Jeruzalemski patrijarhat i neki samostani na Svetoj gori u Grčkoj.

Uskrs danas slave i grkokatolici Ukrajinske grkokatoličke crkve.

Tradicionalnim pozdravom “Hristos voskrese” čestitku pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj uputio je cijeli državni vrh.



Milanović: Važnost Uskrsa oduvijek bila u pronalaženju nadahnuća za život u uzajamnom poštovanju

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je uskrsnu čestitku svim građankama i građanima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru ističući kako je važnost Uskrsa oduvijek bila u pronalaženju nadahnuća za život u uzajamnom poštovanju.

„Važnost najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa, oduvijek je bila u pronalaženju nadahnuća za život u uzajamnom poštovanju i jačanju univerzalnih vrijednosti solidarnosti i plemenitosti”, poručio je predsjednik Milanović.

Istaknuo je kako je u vremenu obilježenom pandemijom i posljedicama potresa, mnogim našim sugrađankama i sugrađanima još potrebnija ta solidarnost i plemenitost, razumijevanje i pomoć cijeloga društva. “Uskrsno ozračje pred nama neka potakne sve na poštivanje različitosti i promicanje zajedničke želje za dostojanstvenim životom svih ljudi u Hrvatskoj”, pozvao je predsjednik.

Svim pravoslavnim vjernicima, našim sugrađankama i sugrađanima, želim sretan Uskrs. Hristos voskrese!, poručio je u čestitki predsjednik Republike.

Jandroković: Najveći kršćanski blagdan posebno nas nadahnjuje na širenje zajedništva

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u subotu čestitku vjernicima u Hrvatskoj koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, zaželjevši da im proslava Kristova uskrsnuća donese mir i snagu te ispuni vjerom, ljubavlju i nadom.

„Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru upućujem iskrene čestitke u povodu blagdana Uskrsa. Neka vam proslava Kristova uskrsnuća donese mir i snagu te ispuni vjerom, ljubavlju i nadom.”

“U vremenu pandemije i velikih izazova s kojima smo suočeni, najveći kršćanski blagdan posebno nas nadahnjuje na širenje zajedništva, osnaživanje solidarnosti i razumijevanja među ljudima. Uskršnja poruka poziva na brigu za čovjeka, činjenje dobrih djela i međusobno pomaganje. Vođeni tim mislima, još jednom želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs tradicionalnim pozdravom ‘Hristos vaskrse!'”, stoji u uskrsnoj čestitki  predsjednika Hrvatskoga sabora vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru.

Plenković: Neka vam Uskrs bude izvor snage i nadahnuća u ovim izazovnim vremenima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u subotu uskrsnu čestitku vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, zaželjevši da im taj blagdan bude izvor snage i nadahnuća u ovim izazovnim vremenima.

“Svim našim sugrađankama i sugrađanima pravoslavne vjeroispovijesti od srca želim sretan i blagoslovljen Uskrs, ispunjen mirom, zdravljem i obiteljskim zajedništvom. Neka vam bude izvor snage i nadahnuća u ovim izazovnim vremenima”, stoji u čestitki hrvatskoga premijera.

“Uime hrvatske Vlade i osobno želim vam da nadolazeće blagdanske dane provedete u ozračju nade i radosti sa svojim bližnjima. Sretan Uskrs, Hristos vaskrse!”, poručio je premijer Plenković vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru.

Komentari