Pravobraniteljica: Reagiranje gradonačelnika prema novinarki N1 bilo je neprimjereno i omalovažavajuće

N1

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova reagirala je neprihvatljivo ponašanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prema novinarki N1 televizije Matei Dominiković.

“Pravobraniteljica je već u nekoliko navrata izdavala javna priopćenja o neprihvatljivosti uvredljivih i omalovažavajućih izjava temeljem spola od strane javnih osoba ukazujući na odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova kojima su iste zabranjene.

Stajalište Pravobraniteljice je da osobe koje obavljaju neku javnu funkciju nose veću odgovornost za svoje ponašanje i izjave u javnom prostoru jer postavljaju standarde i daju primjer ostalima. Novinari i novinarke imaju dužnost postavljati pitanja u ime i u interesu javnosti. Stoga je neprihvatljivo vrijeđati ih i omalovažavati na radnom mjestu. Takvim se ponašanjem posredno vrijeđaju i građani i građanke čijom voljom i jesu osobe koje daju izjave na funkciji te bi itekako morale voditi računa o mišljenju javnosti.

Iako u konkretnom slučaju o kojem ste postavili upit nema elemenata seksizma, ipak se radi o uvredljivom i omalovažavajućem stavu gradonačelnika prema novinarki. Takav stav se ne može opravdavati ničijim osebujnim stilom.



Novinarka je imala pravo i dužnost u ime javnosti postavljati pitanja, a prema video zapisu koji je dostupan, činila je to na vrlo primjeren način, dok je s druge strane reagiranje gradonačelnika bilo neprimjereno i omalovažavajuće. Ponovimo da novinari i novinarke ne postavljaju pitanja da provociraju osobe na funkciji, već da saznaju informacije koje su od interesa javnosti”, stoji u reagiranju koje potpisuje Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, piše N1.

Bandić nastavio svoju praksu napada na novinare

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovio je svoju praksu neprimjerenih ispada prema novinarkama i novinarima. Novinarka N1 televizije Matea Dominiković ga je pitala da komentira izjavu smijenjenog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala.

Bandić joj je na to odgovorio da ga novinarka želi napraviti klošarom: “Ti me hoćeš napraviti klošarom. Zadnji put si mi ovo napravila, zadnji put”, zaprijetio je Bandić.

BANDIĆ PRIJETIO NOVINARKI ‘Zadnji put si mi ovo napravila, zadnji put’

Na prijetnje zagrebačkog gradonačelnika reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo koje je najoštrije osudilo ponašanje Milana Bandića.

Hrvatsko novinarsko društvo oštro osudilo Bandićevo ponašanje prema novinarki

Komentari