Pravni fakultet u Splitu bacio diplomske radove u smeće?

Mario Todoric / CROPIX

Pokušaj provjere autentičnosti diplomskog rada šibensko-kninskog zamjenika župana Nikole Blaževića, pokrenut od strane Grada Knina na Pravnom fakultetu u Splitu, rezultirao je izuzetno neobičnim otkrićem: na ovom fakultetu, naime, danas je nemoguće provjeriti ne samo ovaj, nego i sve diplomske radove starije od 1. siječnja 2015. godine, piše tportal. Oni se, kako je objašnjeno, “nakon nekog vremena bacaju u smeće kako bi se očistio uredski prostor”.

Pored toga, slučaj je otkrio i da sam Pravi fakultet ne poštuje mnoga vlastita pravila o obrani diplomskih i završnih radova, i to, kako je pismeno objašnjeno, “jer je bivši dekan Boris Buklijaš usmenim nalogom stavio pravilnik o tome izvan snage budući da je bio previše kompliciran”, dok su budući dekani – sve do današnjeg Mirka Klarića – tolerirali takvu praksu. Klarić tvrdi da je novi pravilnik dovršen i “uskoro će stupiti na snagu”.

Slučaj je otvorio Grad Knin kada je primio Blaževićev zahtjev da mu se, kao bivšem gradonačelniku, u elektronsku radnu knjižicu retroaktivno upiše visoka stručna sprema, budući da je diplomirao 28 godina nakon što je počeo studirati. Gradska uprava tada upućuje zahtjev fakultetu za provjeru autentičnosti i tako započinje višemjesečno intenzivno dopisivanje iz kojega postaje vidljivo da se na Pravnom fakultetu u Splitu, uglednoj instituciji s tradicijom dugom pola stoljeća, teško krše čak i vlastiti propisi. U jednom trenutku fakultet se čak poziva na ‘uobičajenu praksu’, dok Grad Knin efektno odgovara da se “takvi izrazi ne spominju u pravnom sustavu Republike Hrvatske”.

“Radi se o standardnoj proceduri, pogotovo stoga što diploma koja nam je priložena nije bila ovjerena. Nema apsolutno nikakvih osobnih ili političkih motiva”, kaže nezavisni kninski gradonačelnik Marko Jelić na pitanje zašto je uopće zatražena provjera autentičnosti ove diplome i diplomskog rada. Njegov prethodnik i današnji šibenski dožupan Nikola Blažević (HDZ) za tjednik Nacional izjavio je da se radi o nečijem osobnom napadu ili osveti, a nakon objave teksta na ovu temu kazao je da se radi o “prizemnim podmetanjima pojedinaca koji su ga htjeli diskreditirati kao čovjeka”.



Ne pridržavanje vlastitog pravilnika

Njegovu diplomu nitko zasad ne spori, no diplomski rad nemoguće je provjeriti: suprotno vlastitim pravilima, naime, na Pravnom fakultetu ne postoji pisana evidencija o dostavi diplomskih radova, oni se ne predaju u referadu nego samo povjerenstvu za obranu, ne postoje ni akti o imenovanju spomenutih povjerenstava nego se to obavlja ad hoc, nema oglasa s najavom javne obrane radova, nema ni pisanih izvješća o njihovoj ocjeni, a na konci radovi u fizičkom obliku ne postoje ni u fakultetskoj knjižnici.

“Tiskani primjerci diplomskog ili završnog rada ostaju kod članova povjerenstva koji ih nisu dužni čuvati te ih u pravilu poslije određenog vremena bacaju kako bi raščistili uredski prostor”, priznao je Pravni fakultet u dopisu datiranom na 22. prosinca prošle godine.

Također, priznao je i da se sama obrana diplomskog rada dogodila izvan roka “jer je uobičajena praksa da se studentima koji polože sve ispite akademske godine priznaje pravo na obranu na početku nove akademske godine”.

Dekan Pravnog fakulteta u Splitu Mirko Klarić kaže da je Pravilnik o obrani diplomskih i završnih radova doista bio kompliciran i da je prije desetak godina stavljen izvan snage, dok u međuvremenu “pitanje procedure po inerciji nije riješeno, nego je vladao jedan provizorij”. Novi pravilnik, kaže, napokon je završen i uskoro će stupiti na snagu.

“Gradu Kninu nisam mogao dati Blaževićev diplomski rad jer ga nemam, tek sada smo uspostavili repozitorij za čuvanje i od 1. siječnja će radovi biti dostupni”, kazao je Klarić o slučaju šefa kninskog HDZ-a. No, ponavljamo, nije jedini, dapače: autentičnost ogromnog broja diplomskih radova starijih od 1. siječnja 2015. godine danas je moguće provjeriti samo ukoliko ih profesori nisu, po uobičajenoj praksi, bacili u smeće, piše tportal.

Komentari