Propala inicijativa oporbenih zastupnika: HDZ neće podržati osnivanje istražnog povjerenstva za Janaf

Sabor je u utorak raspravio oporbenu inicijativu o osnivanju povjerenstva koje bi istražilo eventualna ometanja i nedopušten utjecaj vlasti na neovisne istrage i na procesuiranje slučajeva korupcije, a vladajući HDZ je ocijenio da je postavljana preširoko i neće je podržati.

Inicijativa 40 oporbenih zastupnika potaknuto je nedavnom “aferom Janaf”.

HDZ-ov zastupnik Dražen Bošnjaković, reagirajući na oporbene tvrdnje, rekao je kako se HDZ nema čega bojati te da se sustav ne gradi istražnim povjerenstvima. Podsjetio je na niz HDZ-ovih inicijativa kao i na donošenje izmjena Kaznenog zakona te zakona o financiranju političkih stranaka i izbornih kampanja, pravo na pristup informacijama i drugo.

Bošnjaković je ocijenio da je spektar djelovanja predloženog povjerenstva postavljen preširoko. Naglasio je da institucije treba učiniti učinkovitijima, i da se to ne može nekonstruktivnim raspravama.



Branko Bačić (HDZ) podsjetio je kako je do sada bilo osnovano 11 povjerenstava, a da bi osnivanje kakvog sada predlaže oporba, bio presedan. Pozvao je oporbu da konkretno iznese što, po njihovu mišljenju, ‘HDZ skriva ili je skrivao kako bi povjerenstvo eventualno to moglo ispitati.

Marija Jelkovac (HDZ) ocijenila je da je uloga povjerenstva postavljena preširoko te da oporba kroz povjerenstvo zapravo želi suditi.

Dalija Orešković (Centar) ustvrdila je da HDZ čuva sustav koji trajno generira korupciju i da ga zato nastoji očuvati, te kako borbe protiv korupcije zapravo i nema.

Nema institucija koje bi mogle procesuirati slučajeve korupcije, rekla je Orešković, dodavši kako to nije bio prioritet nijednoj vlasti do sada. Po njezinim riječima, HDZ-ov cilj je ‘potkapanje institucija, a kada bi neka i pokazala rezultate onda bi ju eutanazirao’.

Arsen Bauk (Klub SDP-a) smatra kako je oporbeni prijedlog za osnivanjem istražnog povjerenstva školski primjer kako bi on trebao izgledati. Kaže kako je ovo bila prilika da se utvrde ometanja, onemogućavanja i drugi utjecaji kojima se ometaju istrage kako bi se vratilo narušeno povjerenje građana u institucije.

Iza tog prijedloga stoje svi oporbeni klubovi koji, nakon curenja informacija u “aferi Janaf”, žele da se istraži utjecaj političkih tijela na opstruiranje istraga, slabosti zakonskog i institucionalnog okvira borbe protiv korupcije i propusti u sigurnosnom i pravosudnom sustavu. Žele i da povjerenstvo ispita postoje li manjkavosti u zakonodavnom i institucionalnom okviru koje omogućavaju utjecaj politike na rad policije, DORH-a, SOA-e ili sudova, koje su slabe točke unutar sigurnosnog i pravosudnog sustava, gdje može doći do odavanja klasificiranih informacija iz sustava neovlaštenim osobama i drugo.

Iz vladajućeg HDZ-a su ranije iznijeli da takvo povjerenstvo neće podržati jer prelazi okvire Zakona o istražnim povjerenstvima. Istaknuli su da bi se rad tog povjerenstva sveo na jednu radnu skupinu koja bi trebala na određeni način mijenjati zakone koji se odnose na provođenje istražnih radnji, izvida, cijeli kazneni postupak u Hrvatskoj.

Komentari