Pranić o Bandićevom GUP-u: U Splitu se događa isto, urbanistička korupcija je korupcija svih korupcija

Davor Pongracic / CROPIX

Saborski zastupnik Nezavisne liste mladih Ante Pranić u četvrtak je, u svjetlu prijepora oko izmjena Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, ustvrdio da se diljem Hrvatske trguje urbanističkim i prostornim planovima.

“Urbanistička korupcija je korupcija svih korupcija, o kojoj se danas u Hrvatskoj malo govori, a svjedoci smo da se najveće korupcije događaju u dva najveća grada Splitu i Zagrebu. Imamo iste scenarije – kako Milan Bandić trguje s HDZ-om u Zagrebu, tako Željko Kerum trguje s HDZ-om u Splitu”, istaknuo je Pranić u slobodnom iznošenju stajališta kluba.

Splitske gradske vlasti, ustvrdio je, već 11 godina ne mogu donijeti ključni dokument za razvoju grada zbog raznih političkih pritisaka i ucjena trgovačkih koalicija.

“Tim urbanističkim planovima, GUP-ovima i prostornim planovima trguje se bespovratno najvećim bogatstvom ova dva grada, prostorom koji je namijenjen budućim generacijama”, upozorio je.



Za razliku od nekih političkih koalicija koje nestaju nakon izbornih ciklusa, istaknuo je da se urbanističke korupcije ne mogu tako lako mijenjati.

“Sada što se izglasa, obilježit će razvoj budućih generacija u gradovima u kojima se događaju političke trgovine u obliku donošenja prostorno-planskih dokumentacija”, rekao je Pranić.

Da je to pojava koja je raširena diljem Hrvatske, kaže, svjedoči i primjer Makarske u kojoj su na djelu također izmjene prostornog plana unatoč 2000 prigovora građana i zelenih opcija koje brinu o održivom razvoju.

“U Makarskoj to je politička trgovina HDZ-a i HSLS-a, a odvija se preko prostornog plana za neke privatne interese koji se provlače preko javnih politika tih stranaka”, rekao je Pranić i upitao kada će takvim politikama građani reći dosta, kada će se struka time pozabaviti i dignuti na noge.

Komentari