Pranić i Orešković: Teritorijalni preustroj je ono što će Hrvatska morati napraviti čim izađe iz karantene

U jeku ove zdravstvene krize te potresom koji je pogodio Zagreb, neki dojučerašnji glasovi koji su pozivali na promijene su ostali gotovo potpuno ugušeni. No kako situacija iz dana u dan postaje sve neizvjesnija i teža, a sve češće se postavlja pitanje ‘kako dalje?’ dobro je pozornost vratiti na one koji su ta pitanja otvarali i prije krize.

‘Stranka s imenom i prezimenom’ u biti je koalicija manjih političkih opcija poput START-a Dalije Orešković ili Nezavisne liste mladih Ante Pranića koji su se u suradnji s drugim više ili manje poznatim imenima i prezimenima udružili u jednu platformu za zajedničkim ciljevima.

Kontaktirali smo Antu Pranića i Daliju Orešković te s njima porazgovarali o budućnosti Hrvatske i temeljnim ciljevima Programa buduće stranke s imenom i prezimenom.

Pranić: Reformska tema koja Hrvatsku čeka doslovno dan nakon karantene

Gradonačelnik Vrgorca i saborski zastupnik Nezavisne liste mladih, Ante Pranić za Otvoreno komentirao je trenutnu situaciju u zemlji i iznio svoje ideje za budućnost.



“Stranka je prije korona-karantene pripremila četiri novinske konferencije (Zagreb, Split, Rijeku i Osijek), kao i osnivačku skupštinu. Sve se to trebalo odviti unutar deset dana, no već nakon zagrebačke konferencije sve smo morali zaustaviti. U javnosti smo bili doslovno tri nepuna dana i mislimo da smo vrlo snažno u tako kratko vrijeme zainteresirali javnost, što se može vidjeti iz arhive medijskih nastupa na našem portalu stranka s Imenom i Prezimenom.”

Pranić dodaje kako ne zna je li ijedna politička opcija nakon samo tri dana inicijalnog djelovanja došla u situaciju da mijenja i strategiju i taktiku i zamisao javnog djelovanja.

“Ali evo, mi smo u samo petnaestak dana pripremili potpuno novu strategiju i taktiku te pokrenuli web portal, Facebook stranicu i You Tube kanal, a da formalno nismo mogli proći ni osnivačku proceduru. I odmah smo pokrenuli raspravu o jednoj velikoj reformskoj temi koja Hrvatsku čeka doslovno dan nakon karantene, a to je teritorijalni preustroj od regionalno-županijske do gradsko-općinskih razina,” kaže naš sugovornik.

No kako ističe trenutno čekaju smirivanje ove krize, te nastavak djelovanja koji će započeti i formalnim osnivanjem stranke.

“Dakle, u ovom trenutku otvaramo virtualnu komunikaciju s javnosti, a i sami svakodnevno komuniciramo elektroničkim oblicima svih vrsta. Čekamo normalizaciju situacije kako bismo mogli pristupiti formalnom osnivanju stranke s Imenom i Prezimenom i onda se pripremiti za parlamentarne izbore u punom smislu. Ali to, znate i sami, ne ovisi o nama, nego o razvoju situacije vezane uz epidemiju koronavirusom,” Zaključuje Ante Pranić.

Orešković: Teritorijalni presutoj i Nacionalna razvojna strategija su naše ključne točke

Dalija Orešković predsjednica START-a detaljnije nam je objasnila temeljne elemente programa buduće stranke.

“Mi smo u javnost izašli s prvim idejama i prvim ljudima i bilo je u planu da postepeno iznosimo sve naše suradnike no nakon izbijanja pandemije koronavirusa naglo smo se zaustavili. Naravno razumljivo je kako ovog trena postoje drugi prioriteti i možda nije sada primjereno forsiranje nekakve nove političke priče, za to će biti vremena”, kaže Orešković.

Dodaje i da su počeli iznositi njihov programski sadržaj za kojeg kaže kako će biti vrlo konkretan i baziran na potrebama reformi i razvoja.

“Mi svojim programom želimo potaknuti javnu raspravu potrebe teritorijalnog preustroja, a u tome glavnu riječ mora imati struka, ali i sami građani. Također smo fokusirani na nacionalnu Strategiju razvoja o čemu se ne govori u medijima, a koja je već trebala biti donesena, no ona zapravo nije još niti u povojima. To su ključne teme oko kojih želimo potaknuti javnu raspravu,” kaže naša sugovornica.

Ističe kako su upravo teritorijalni preustroj i nacionalna Strategija razvoja strategija temeljni elementi za promjene i postavljenje cijele države na noge.

“To su naše ključne točke koje su temelj za dovođenje države u red. Naše gospodarstvo je na koljenima, nerazvijeno i neodrživo, a s trenutnom situacijom koju je uzrokovala pandemija korona virusa, te potres koji je pogodio Zagreb, jasno je kako nas očekuje izrazito teško razdoblje.”, rekla je Orešković.

Naša sugovornica kaže kako je potrebno osmisliti jedan potpuno novi ekonomski koncept.

“Naša politika se bazira na sljedeća tri elementa. Prvo treba državu dovesti u red, jer to je temelj i nosivi dio sustava. Dakle potrebno nam je neovisno pravosuđe, odrediti ovlasti pojedinih tijela, uspostaviti učinkovitu uzajamnu kontrolu pojedinih grana vlasti, dovođenje u red regulatornih agencija. Državni i javni sektor treba dovesti u red kako bi bio racionalan i učinkovit servis potrebama građana i gospodarstava. Drugi element je prijedlog novog ekonomskog modela baziranog na održivosti i razvojnim strategijama. U treći spada recimo to tako nadogradnja: kultura, umjetnost, sport, dakle društveni element koji čini demokratski civilizacijski standard,” kaže Orešković.

Naglašava kako je ova svjetska kriza, dovela i Hrvatsku do zida.

“Ako se Hrvatska država ne reformira u potpunosti prema gore navedenim principima, tada se u pitanje dovodi i naš opstanak koji neće biti moguć u ovim uvjetima”, kaže naša sugovornica. “Trenutna kriza nas dovodi u situaciju u kojoj se bez provođenja velikih reformi neće moći napraviti korak naprijed. Bilo je i ranije prijedloga za teritorijalni preustroj, pokazalo se već gdje su se u praksi pojavljivali problemi i mi smo na to spremni. Sigurni smo kako će i ova trenutna situacija pomoći u javnoj raspravi, koju svojim prijedlozima prvenstveno želimo potaknuti,” upozorava

Orešković Smatra kako trenutni politički vrh onaj na vlasti i onaj u oporbi nisu sposobni provesti takav jedan sveobuhvatan zahvat koji je Hrvatskoj potreban, upravo zbog toga što on zapravo živi od stanja u kojem se nalazimo.

“Takav jedan zahvat ne mogu provesti političke opcije koje su u proteklih trideset godina bile na vlasti jer su te političke stranke takav sustav i stvorile. Kada su i imale priliku nešto napraviti, nisu napravile ništa, a to pokazuje kako ovise o ovom današnjem kapilarnom sustavu. Dodaje kako je situacija iz Doma za starije u Splitu najbolji primjer stranačkog kadroviranja i uhljebljivanja koji sada izravno ugrožava građane.

Iako to nije ništa novo, mi kao društvo već jako dugo toleriramo i možda će i ova kriza s pandemijom i ovaj potres u Zagrebu protresti ljude sa shvate razmjere i posljedice ovog toksičnog sustava kojeg imamo,” zaključuje Dalija Orešković.

Komentari