Poznati potencijalni motivi za hrvatske novčanice Eura: Evo što bi trebalo biti na njima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Pritom je govorio o putu koji je Hrvatska prošla u EU: “Danas je točno osam godina da je RH postala članica EU. Postoji više razloga zbog kojih želimo potporu hrvatskih građana u ostvarenje ovog cilja, pristup eurozoni je obveza potpisana ugovorom.”

“Ulazak u europodručje donijet će niz prednosti građanima i Hrvatskoj, potaknut će se investicije, kreditni rejtnig bi mogao narasti za dvije razine, nestaje valutni rizik. Bruto plaće su se povećavale znatno više nego što su rasle cijene u zemljama koje su euro uvele.Od uvođenja eura u Sloveniji su bruto plaće narasle za 48, a cijene za 20 posto”, rekao je premijer.

Ovaj veliki događaj komentirao je i guverner HNB-a Boris Vujčić: Moramo raditi punom parom, imamo 18 mjeseci. Ovo što će danas biti predstavljeno je jedan mali dio priprema, s ovim idemo danas zbog simbolike ulaska Hrvatske u EU. Taj naš euro će dobiti ulazak cirkulacije kao druga najznačajnija valuta na svijetu i zato je potreban ovaj proces izbora motiva za hrvatsku kovanicu eura koji treba biti precizan”



Euro bi trebao biti uveden 1. siječnja 2023. godine, a nakon sjednice prezentirani su prijedlozi motiva za buduće hrvatske eurokovanice. Predloženi su motivi: karta Hrvatske, šahovnica, kuna, Dubrovnik i glagoljica, piše N1.

Određene motive možete ocijeniti ovdje.

Komentari