Poznati astronom Korado Korlević otkrio detalje o padu meteorita kojeg smo mogli vidjeti uživo

montaža, N1,Tomislav Čar, Marko Todorov / CROPIX

Između Hrvatske i Slovenije je na trideset kilometara visine eksplodirao meteorit. Dim se vidio i iznad Učke, dok se padanje meteora vidjelo i iz Zagreba, a čulo se kao grmljavina. Astronom Korado Korlević je u razgovoru s novinama otkrio detalje o tom fenomenu.

“Superbolidi su u stvari – rijetki. Ovo što je bilo danas u jutarnjim satima u zapadnoj Hrvatskoj je nešto što se svakih desetak godina događa. S tim da je u ovom slučaju bilo neobično rijetko – brzina tog tijela. Uspjeli smo u međuvremenu dobiti snimke koje su ljudi napravili i objekat je puno brži nego što smo očekivali. I eksplozija koja je proizvela onaj zvuk i seizmičke zapise je bila toliko jaka da je, u principu, uništila objekat. Očekivani pad meteorita na granici između Hrvatske i Slovenije, u ovom slučaju, otpada. U narednih nekoliko dana padat će prašina koja je nastala u toj ekploziji. I, naravno, znat ćemo puno više kada se bude analiziralo seizmičke zapise”, rekao je Korado Korlević.

Točna lokacija se ne može utvrditi jer se objekt pretvorio u 20 ili 30 kilograma prašine koja lagano pada prema Zemlji. No, zna se da je u atmosferu ušao negdje kod Ogulina i da je išao prema Zagrebu, rekao je Korlević.

Nada se da u budućnosti neće biti većih bolida, a mali, površinski se pojavljuju otprilike svakih deset godina. “U Rusiji je to gotovo svaki tjedan”, kaže astronom.



Stručnjaci po brzini pretpostavljaju da je stigao vjerojatno sa zvijezde Repatice, no udaljenost još ne mogu izračunati. Korlević je rekao da su za skupljanje mikrobarografskih zapisa potrebni mjeseci, a to će otkriti neke detalje o objektu. Prvi podaci mogli bi biti poznati već kroz tjedan dana, a detaljna će analiza biti objavljena u znanstvenom članku o tom superbolidu iznad zapadne Hrvatske, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari