Poznat je datum pogreba kraljice Elizabete

Foto: Guliver

Državni sprovod kraljice Elizabete održat će se u ponedjeljak, 19. rujna, u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu, rekli su danas kraljevski dužnosnici.

Kraljičino tijelo trenutno počiva u dvorcu Balmoral u hrastovom lijesu prekrivenom škotskom kraljevskom zastavom, a na njemu je cvjetni vijenac.

“To je prizor tihog dostojanstva”, rekao je visoki dužnosnik palače.

Lijes se prevozi u Edinburgh
Lijes će sutra prevesti iz dvorca Balmoral u Edinburgh. Ondje će biti smješten u palači Holyroodhouse, službenoj rezidenciji britanskih monarha u glavnom gradu Škotske. U ponedjeljak, 12. rujna, putovat će u procesiji do katedrale St. Giles, u pratnji kralja i članova kraljevske obitelji.



Kraljičino tijelo će zatim neko vrijeme počivati u katedrali, a javnost će moći vidjeti njezin lijes. Navečer će kralj Charles imati bdjenje s članovima kraljevske obitelji, javlja BBC.

U utorak se lijes prevozi do zračne luke u Edinburghu na put prema Londonu. Nakon toga ga sele u Buckinghamsku palaču, službenu rezidenciju britanskih monarha u Londonu od 1837. godine.

Građani će moći odati počast
14. rujna kraljičino tijelo tijekom javne procesije bit će prevezeno iz Buckinghamske palače do Westminster Halla. Kralj Charles će predvoditi povorku iza kočije, koja će biti ogrnuta kraljevskim znamenjem. Predviđa se da će procesija trajati oko 40 minuta.

Nadbiskup Canterburyja Justin Welby održat će kratku službu kojoj će nazočiti kralj Charles i drugi članovi kraljevske obitelji prije nego što dvorana bude otvorena za javnost. Nakon toga će kraljičino tijelo počivati u Westminster Hallu do državnog sprovoda. Zatvoreni lijes bit će postavljen na uzdignutu platformu, a javnost će moći proći pored njega i odati počast.

Dan sprovoda
U ponedjeljak, 19. rujna, slijedi službeni pogreb. Lijes će tijekom jutra odnijeti u Westminstersku opatiju. Službenom dijelu sprovoda prisustvovat će članovi njezine obitelji te britanski i svjetski čelnici.

Nakon pogrebne ceremonije lijes se prevozi u dvorac Windsor, odnosno do kapele svetog Jurja, gdje će biti kraljičino posljednje počivalište.

 

Komentari