POZIVA NA ODGOVORNOST Plenković: EMA je bila jasna, s AstraZenecom se treba nastaviti cijepiti

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković komentirao je situaciju s koronavirusom i potresom. Na dnevnom redu sjednice Vlade je i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o vodama (EU).

“Brojevi su se povećali za otprilike 800-tinjak slučajeva nego prije osam dana što je vjerojatno posljedica druženja za uskršnjih blagdana. Apeliramo na odgovornost”, rekao je Plenković o epidemiološkoj situaciji.

Dodao je kako je važno shvatiti da će na 45 zaraženih osoba, prema statistici, jedna osoba preminuti u narednim tjednima. Zato apelira na sve da naprave one minimume. “Nosite maske, provjetravajte prostorije, nastojte držati razmak”.

“EMA je bila jasna, koristi su veće od rizika od nuspojava. S AstraZenecom se treba nastaviti cijepiti. Ukupno ćemo imati najmanje dva i pol milijuna doza cjepiva do 30. lipnja. Tako ćemo moći cijepiti više od 50 posto odrasle populacije kao pripremu za ljetne mjesece. Još jednom apeliram na sve na odgovornost i procjepljivanje”.



Osrvnuo se i na preminulu djevojčicu: “Nažalost imali smo težak slučaj u Novoj Gradiški. Još jednom izražavamo žaljenje. Ravnatelj Centra je smijenjen, u tijeku su nadzori i inspekcijski i drugi da se utvrdi je li došlo do profesionalnih pogrešaka. Jutros je bio još jedan incident u Ivanić gradu, na svu sreću napad na socijalne radnike je spriječen, policija je promptno reagirala i privela napadače”.

Čestitao je Svjetski dan Roma i zahvalio na jučerašnjoj raspravi na Aktualnom prijepodnevu.

“Jučer smo ministrica Vučković i ja bili na otvorenju jednog dječjeg vrtića. Gradi se 200 dječjih vrtića diljem Hrvatske u manjim naseljima. Radi se o konkretnoj demografskoj mjeri”.

Ministar Tomo Medved govorio je o aktivnostima Stožera za otklanjanje posljedica potresa. Rekao je da se povećava broj objekata koje treba ukloniti, naročito nakon zadnjih potresa. Zaprimljeno je više od 6000 zahtjeva za obnovom. Pregledano je više od 38.000 objekata.

Na dnevnom redu je i nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, prijedlog odluke o osnivanju Radne skupine za izradu tehničkog rješenja prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda.

Komentari