Požarište Ramljane kod Muća natapao i sanirao Airtractor

MORH

Nakon dvodnevnog angažmana u gašenju požarišta, Airtractor je danas natapao i sanirao opožareno područje kod Muća.

Jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažiran je u subotu, 11. srpnja 2020. godine na sanaciji i natapanju požarišta Ramljane kod Muća u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nakon povratka s natapanja požarišta, pilot Airtractora bojnik Goran Valečić rekao je kako su neke rubne točke požarišta bile još aktivne te je bio u ulozi osiguranja kako se požar ne bi ponovno širio.

„Oko dva sata sam natapao i sanirao rubna područja požarišta izbacivši oko 20 tona vode. Požarište je sada pod nadzorom zemaljskih gasitelja koji su ga praktički okružili i nadamo se kako se požar više neće aktivirati“, iznio je bojnik Valečić.



MORH

Zračne snage su na ovom požarištu u protekla dva dana djelovale s ukupno po pet protupožarnih aviona, pri čemu su izbacile više od 760 tona vode ostvarivši oko 37 sati naleta.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno, 10. srpnja 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju pet požara (četiri u Splitsko-dalmatinskoj i jedan u Dubrovačko-neretvanskoj županiji).

Sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 55 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 1900 tona vode.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B”, bio je angažiran četiri puta, javlja MORH.

Komentari