Požari na Mosoru, kod Biograda i Nadina stavljeni su pod nadzor, no vjetar i dalje stvara probleme

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Kuće više nisu ugrožene u selu Nadinu pokraj Benkovca, požari kod Biograda na Moru i na Mosoru pod nadzorom.

Povučene su zračne snage koje su pomagale u gašenju požara na nepristupačnom području planine Mosora u Docu Donjem, u omiškoj zagori. Požarište sada sanira 60-ak gasitelja i to uz velike napore, zbog vjetra i nepristupačnog terena.

“Situacija je stavljena pod kontrolu, ali vjetar konstantno mijenja smjer. Nadamo se da ćemo požar uspjeti sanirati kako se ne bi dalje širio. To je čisti Mosor, teren je nezgodan za djelovanje vatrogasaca, ne možemo se kretati kako bismo trebali, ali vatrogasci i zračne snage dali su sve od sebe”, rekao je vatrogasni zapovjednik Višeslav Pešić za HRT.

Požar nošen jakim vjetrom na nepristupačnom terenu planine Mosor u Docu Donjem, u omiškoj zagori, buknuo je oko podne.



13 vozila i četiri protupožarna aviona

Požar je buknuo popodne i na području Crvene Luke između Biograda i Pakoštana. Vatra je zahvatila borovu šumu, kuće nisu ugrožene, a na terenu su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Biograd i DVD-a Biograd i Pakoštane. Pomoć iz zraka pružila su tri air tractora i jedan kanader i požar je stavljen pod kontrolu.

Darko Banić, zapovjednik JVP Grada Biograda na Moru, rekao je da je požar buknuo nešto iza 15 sati. Dobili su dojavu iz Vatrogasnog operativnog centra o požaru iznad turističkog naselja Crvena luka i Fun Parka Biograd. Na teren je poslano 5 vozila na teren te vatrogasci DVD-a Pakoštane, DVD-a Drage, DVD-a Biograd te Javne vatrogasne postrojbe Biograd.

“Puhao je jak maestral i požar smo uspjeli zaustaviti na komunikaciji na Bilom putu između Crvene luke i gornjeg dijela prema Vranskom jezeru. Tada su došle i zračne snage i sada brane magistralu kako se požar ne bi proširio”, rekao je Banić.

“Zasad je situacija pod kontrolom, na terenu je 13 vozila i oko 40 ljudi. Na svim rubnim dijelovima su vatrogasna vozila koja kontroliraju situaciju. Čim zračne snage završe s gašenjem, ići ćemo u teren i nadamo se da ćemo požar u potpunosti ugasiti do večeras”, dodao je.

Gorjela je samonikla borova šuma i nisko raslinje, na području na kojem je prije bila borova šuma koja je izgorjela prije 10-ak godina u velikom požaru.

“Putevi koji su bili probijeni na ovome dijelu sada su zarasli i teško su prohodni, pa teško možemo prometovati s vozilima, ali naši smo određene prosjeke. Požar je bio oko 1,5 km dužine i oko 200 m širine, a nošen jakim maestralom išao je od zapada prema istoku. Ima još malo dima, ali nema otvorenog plamena”, kazao je Banić.

Požar kod Nadina pod nadzorom

Veći požar buknuo je prijepodne kod Nadina u zadarskom zaleđu. Navodno je kamionu na autocesti puknula guma koja je zapalila obližnju travu i raslinje. Ubrzo se vatra proširila i približila kućama. Požar je stavljen pod nadzor uz pomoć airtractora i kanadera. Prema prvim informacijama, izgorjelo je oko 50 hektara niskog raslinja.

“Kod Nadina u zadarskom zaleđu kamionu je u prometu puknula guma, koja je zapalila obližnju travu i raslinje. Ubrzo se vatra proširila i približila kućama”, potvrdio je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Luka Erstić.

Požar je pod kontrolu stavilo 17 vatrogasaca, uz pomoć air tractora i kanadera.

“Požar se jako brzo širio zbog zapadnog vjetra. U pomoć smo pozvali još nekoliko vatrogasnih društava i JVP Zadar. Pomagali su nam i air tractor i kanader i oko 15 sati smo ga stavili pod kontrolu”, rekao je Erstić.

Dodao je da je oko 12.30 jedna kuća za odmor bila ugrožena.

“Udaljili smo turiste iz kuće i zaustavili požar 200-tinjak metara od objekta”, dodao je.

Komentari