Požari diljem Mediterana, samo u Grčkoj izbilo ih je 586, a u Alžiru je poginulo 65 ljudi

screenshot

Veliki požari izbijaju diljem meditarana, nanose veliku materijalnu štetu i odnose ljudske živote. Znanstvenici upozoravaju kako je sve posljedica klimatskih promjena.

Izmoreni grčki vatrogasci deveti se dan bore protiv požara na ogromnim temperaturama na Mediteranu, koje su raspirile vatru u južnoj Italiji, kao i u Alžiru gdje je poginulo najmanje 65 ljudi, piše HRT.

Proglašen dan žalosti

Deseci požara u 18 alžirskih pokrajina. Najteže je pogođena pokrajina Tizi Ouzou, 100-tinjak kilometara istočno od glavnoga grada. Vatra je iznenadila i vojnike koji su bili poslani u pomoć u gašenju i evakuaciji.

Broj smrtno stradalih u požarima koji su zahvatili Alžir narastao je na 65. Nažalost, mogao bi još rasti jer je 12 osoba u kritičnom stanju. U Alžiru je proglašena trodnevna nacionalna žalost.



“S velikom tugom primio sam vijest o mučeništvu 25 pripadnika Narodne vojske, nakon što su uspjeli spasiti više od 100 stanovnika od požara u planinama Bejaia i Tizi Ouzou. Moja sućut svim obiteljima, poručio je Abdelmadjida Tebbounea, alžirski predsjednik.

Vlasti su uvjerene da iza više desetaka požara koji su buknuli gotovo istodobno stoje piromani. To potvrđuju i stanovnici.

“Došao sam iz sela Tadmaita kako bih pomogao susjedima u gašenju. Požari su istodobno buknuli na 11 mjesta”, rekao je Malik, stanovnik sela Illoula Oumaloua.

Stotine vatrogasaca iz cijele Europe i s Bliskog istoka zajedno s kolegama iz Grčke gase požare koji u toj zemlji već devet dana haraju šumama, uništavaju kuće i prisiljavaju mnoge na evakuaciju. Širenje požara uvelike je zaustavljeno, no još gori na otoku Eubeji i na Peloponezu. Antička Olimpija, poprište prvih Olimpijskih igara, ipak se spasila od požara.

U prvih osam dana kolovoza u Grčkoj je zabilježeno 586 požara. Vlasti su suočene s kritikama da se u protupožarnu zaštitu ulaže premalo novca, te da se kasnilo u slanju vatrogasca i kanadera na teren.

“Nema pomoći ni od koga, ni vatrogasnih vozila, ni zrakoplova, ništa. Ovdje smo svi dobrovoljci”, rekao je Kostas, stanovnik sela Kamatriadesa.

“Da su helikopteri i kanaderi došli odmah i djelovali u prvih šest, sedam sati, šumski požari bi bili ugašeni prvi dan”, rekao je 34-godišnji vlasnik kafića Trasivulos, gledajući praznu plažu u resortu Pefki na Eubeji.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis proglasio je ljeto iz noćne more te se ispričao za neuspjeh u gašenju nekih od više od 500 požara koji su pogodili Grčku.

Na jugu Italije požari su uništili stotine hektara zemlje na rekordnim temperaturama višim od 40 stupnjeva i vjetrovima koji raspiruju vatru. Vatrogasci su na Twitteru objavili da su u posljednjih 12 sati izveli više od 3 tisuće operacija na Siciliji i u Kalabriji, uz sedam kanadera. U blizini Catanije poginuo je 30-godišnjak čiji se traktor prevrnuo dok je donosio vodu vatrogascima, prenose lokalni mediji.

“Gubimo našu povijest, naš identitet se pretvara u prah, naša duša gori”, napisao je lokalni gradonačelnik u Kalabriji Giuseppe Falcomata na svom Facebook profilu, nakon što je poginuo 76-godišnjak kojemu je vatra zahvatila kuću.

Posljednja dva tjedna Turska je imala više od 300 požara koji su uništili desetke tisuća hektara šuma. U srijedu navečer gore još tri požara, prenosi Reuters. U isto vrijeme sjever Turske suočava se s drugačijim izazovom poplavama koje su nastale nakon neuobičajeno velikih kiša.

Komentari