POVREDA UGOVORA S EU Udruga Franaka prijavila RH Europskoj komisiji

Udruga Franak prijavila je Hrvatsku Europskoj komisiji zbog povrede ugovora s EU. Povredu je učinio Vrhovni sud prilikom obrazloženja oglednog postupka u kojemu se odlučivalo o valjanosti sporazuma o konverziji kredita u švicarskim francima.

Vrhovni sud je iznio niz pogrešnih tumačenja i time kršio prava potrošača, izjavila je jutros u emisiji Studio 4 HRT-a voditeljica ureda Udruge Franak Sandra Žiga.

“Naša je nada da će EU pokrenuti postupak protiv Republike Hrvatske i kazniti je zbog povreda koje učinio Vrhovni sud te time omogućiti potrošačima da pristupe nacionalnom sudu i da traže odštetu”, naglasila je i dodala kako je došlo do paradoksalne situacije gdje je Vrhovni sud direktivu 93/13 EU, koja je donesena radi zaštite minimalnih prava potrošača, derogirao i protumačio na štetu potrošača, a pri tome se nije obratio, a morao je, sudu EU.

Ova odluka Vrhovnog suda je sramotna, a kada takva odluka dolazi od najvišeg suda u Hrvatskoj, povreda potrošača i prava EU je veća”, istaknula je.



Žiga je rekla kako je u tijeku 18 tisuća predmeta na sudovima na kojima je zbog presude Vrhovnog suda nastao novi kaos.

Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda pred medijima je proizvoljno tumačio presudu oglednog postupka, tako da je izašao izvan konteksta same presude i govorio je o obeštećenju koje nije bilo predmet oglednog postupka i time je direktno utjecao na sudstvo”, istaknula je i dodala kako su i njega posebno prijavili Europskoj komisiji.

Rekla je kako očekuju povratnu informaciju od suda EU u roku od 15 dana i onda će se vidjeti kakva je daljnja procedura.

“Europska komisija će zatražiti od Hrvatske očitovanje. Bitno je da sud EU utvrdi povredu prava EU i to će omogućiti potrošačima koji možda imaju negativnu presudu zbog ovog oglednog postupka, da nadoknade štetu na nacionalnom sudu”, rekla je Žiga.

Naglasila je kako su sada potrošači prepušteni samovolji sudaca koji će tumačiti različito ogledni postupak.

“Preporučujemo da svi koji nisu tužili, neka tuže banke. Neka uzmu svoj novac. U kolektivnom procesu smo tužili 8 banaka i krajnji rok je 6. mjesec 2023. kako bi se mogla tečajna razlika naplatiti. Oni koji su napravili konverziju na žalost će morati još pričekati neke nove odluke Vrhovnog suda, odnosno suda EU”, rekla je i dodala da je žalosna činjenica da se ovaj postupak vodi 8 godina za 100 tisuća ljudi koji su uzeli kredite u švicarskim francima, a da Vrhovni sud nije postavio pitanje sudu EU o pravima o kojima je odlučivao.

Rekla je kako je već jednom Vrhovni sud donio odluku koju je Ustavni sud ukinuo te kako se opet ista stvar dešava. Naglasila je kako ne zna iz kojeg se razloga to radi, piše HRT.

Komentari