POVRATAK NA STARO NORMALNO? Evo što je sve dopušteno od 1. rujna

Ilustracija Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Početkom novog mjeseca na snagu su stupile ublažene epidemiološke mjere. One u mnogim stavkama ostaju iste kao i do sada, ali nešto se ipak promijenilo. Jedna od najvažnijih blažih mjera je dopuštanje rada u zatvorenom prostoru kafićima i OPG-ovima, ali uz pridržavanje mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Nove mjere za HRT je komentirao Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zaštite RH koji je rekao kako su spomenute mjere restorani mogli provoditi do sada, ali je kafićima to bilo onemogućeno.

“OPG-ovi su bili problematični zato što ih je veliki broj i bilo ih je vrlo teško kontrolirati što rad i na koji način pa ih je bilo jednostavnije u jednom trenutku staviti pod nadzor”, istaknuo je.

Osvrnuo se na inspekcije koje neprekidno kontroliraju rad ugostiteljskih objekata.



“Kontrole se provode stalno, svakog dana imamo više od 2000 nadzora inspektora, inspektora civilne zaštite, inspektora državnog inspektorata i policije. Obilaze objekte, pregledavaju stanje, upozoravaju, a ako treba dolazi i do kažnjavanja”, rekao je Trut.

Kockarnice i noćni klubovi mogu raditi do 24 sata

Dodao je kako i u kockarnicama sada mogu raditi i ugostiteljski dijelovi kockarnica pod uvjetima i mjerama koji su propisani.

Osim njih, mogu raditi i noćni klubovi te ostali ugostiteljski objekti u zatvorenom i to do 24 sata.

“U njima mogu raditi sve aktivnosti koje rade, a noćni klubovi na otvorenom oni mogu raditi i duže, ali uz Covid potvrde jer oni koji ulaze moraju biti zdravstveno sigurni”, naglasio je Trut.

Govorio je i o organizaciji kongresa koji su do sada bili ograničeni na 100 sudionika te rekao kako od sada može biti i više sudionika, ali moraju imati Covid potvrde.

“Novina je da primjerice prezentacija ili sajam nekih proizvoda sada dopušteno, naravno uz mjere propisane od HZJZ-a”, zaključio je Trut za HRT. 

Komentari