POVRATAK NA POSAO Dražen Jelenić se vratio u DORH

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Zamjenik glavne državne odvjetnice Dražen Jelenić u ponedjeljak se vratio na posao! Naime, Vrhovni sud je prihvatio njegovu žalbu i ukinuo prvostupanjsko rješenje Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) kojim je produljeno njegovo privremeno udaljenje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti na rok od daljnja tri mjeseca. 

Podsjetimo, Vrhovni sud je prošlog tjedna priopćio kako smatra da sama činjenica da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek pokrenula stegovni postupak ne može biti razlog za odluku o produljenju privremenog udaljenja zamjeniku glavne državne odvjetnice.

“Stegovni postupak nije po automatizmu osnovan razlog koji uvjerljivo opravdava donesenu odluku o produljenju privremenog udaljenja. Zakon koji regulira takve situacije propisuje da zamjenik može biti privremeno udaljen od obavljanja dužnosti, ali to ujedno znači da to toga i ne mora doći. Po ocjeni Vrhovnoga suda, odluka DOV-a ne sadrži valjano obrazloženje pa je nije moguće ispitati. Ako doista za vrijeme trajanja stegovnog postupka nije moguće redovno obavljanje dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice, onda to treba jasno obrazložiti”, objašnjeno je.

S Vrhovnog suda je rečeno kako će DOV u ponovljenom postupku donijeti novu na zakonu utemeljenu odluku, koju će pravilno i potpuno obrazložiti i pritom otkloniti uočene nedostatke.



Podsjetimo, postupajući u povodu zahtjeva glavne državne odvjetnice RH Zlate Hrvoj Šipek, odlučeno je da se 13. travnja 2021. privremeno udalji Jelenića od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti na rok od tri mjeseca. DOV je 28. travnja pokrenuo stegovni postupak protiv Jelenića.

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je ostavku na tu dužnost 19. veljače 2020. godine, nakon što se otkrilo da je zatajio članstvo u masonskoj loži. No, on je tvrdio da njegovo članstvo u toj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje njegove dužnosti, objavio je N1.

Komentari