Povlači se šest i pol tona puretine iz Mađarske zbog ptičje gripe

Sa slovenskog tržišta povlači se oko 6 i pol tona purećeg mesa iz Mađarske, gdje je nedavno na nekim farmama utvrđena prisutnost virusa ptičje gripe podtipa H5N8, objavila je u petak slovenska uprava za sigurnost hrane i veterinarstvo (UVHVVR).

Mađarska je do sada prijavila pojavu ptičje gripe H5N8 na dvije farme. U jednom se slučaju radi o farmi s 53.000 purana, dok se u drugom radi o farmi s preko 115.000 pataka.

Tvrtke Kvibo i Panvita prije desetak dana su iz Mađarske uvezle 6,5 tona puretine, s mađarske farme koja je pod nadzorom zbog te bolesti.

Riječ je o svježem purećem mesu u obliku filea i predpakiranim komadima puretine.



Veterinarska služba prati postupak povlačenja spornog mesa te što se poduzima zbog propisa o zdravlju životinja, kako bi se spriječio mogući prijenos bolesti na životinje, navela je u izjavi za javnost slovenska uprava za sigurnost hrane.

Slovenski zavod za javno zdravlje uz to napominje kako nema dokaza da virus H5N8 može ugroziti ljudsko zdravlje kao i da nema podataka o tome da bi se taj virus prenio na čovjeka, no da su ipak potrebne mjere opreza.

Kako je u priopćenju za javnost navela uprava za sigurnost hrane, slučajevi visoko patogene ptičje gripe istog tipa zabilježeni su još u nekim članicama Europske unije, u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Komentari