Povjesničari podsjećaju kako su škole radile za vrijeme pandemije 1918. godine: Treba li ponoviti takve mjere?

Pixabay

Pandemija gripe 1918. godine ubila je oko pet milijuna ljudi, a najbolje su se s njom nosili gradovi koji su uveli karantenu i zatvorili škole.

U svijetu je trenutno zaraženo 22 milijuna ljudi, a zemlje diljem svijeta pokušavaju raznim mjerama suzbiti širenje zaraze, a u neizvjesnosti su i školarci jer još uvijek nije sigurno kako će izgledati školska nastava.

Međutim, ovo nije prvi put da se svjetski vođe muče s takvom situacijom te odlukom o otvaranju, odnosno, zatvaranju škola tijekom pandemije, piše CNN.

Procjenjuje se da je pandemija gripe tipa A iz 1918. godine ubila oko pet milijuna ljudi, uključujući i 675 tisuća Amerikanaca. Povjesničari tvrde da je većina gradova u to vrijeme odlučila zatvoriti svoje škole, osim New Yorka, Chicaga i New Havena gdje su škole i za vrijeme trajanja pandemije bile otvorene.



Odluka zdravstvenih stručnjaka tih gradova bila je temeljena na pretpostavci da su učenici bili sigurniji u školama. New York je, prema podacima članka iz časopisa Public Health Reports iz 2010. godine, imao milijun školske djece 1918. godine, a oko 75 posto njih živjelo je u pretrpanim stambenim četvrtima i često nehigijenskim uvjetima.

“Za djecu koja su živjela u stambenim četvrtima, škola je nudila čist, prozračen prostor gdje su liječnici, medicinske sestre i učitelji obavljali rutinske i detaljne provjere”, navode u članku iz časopisa Public Health Reports. Jedan od autora članka, dr. Howard Markel, ističe da je New York bio jedan od najpogođenijih gradova za vrijeme pandemije.

Učenicima nije bilo dozvoljeno okupljati se izvan škole i morali su se obavezno javljati svojim učiteljima koji su ih provjeravali te izolirali one učenike kod kojih su uočili simptome gripe. “Učenici su često iz svojih prljavih domova dolazili u čiste škole gdje je na snazi uvijek bio temeljit sustav inspekcije i provjere”, rekao je dr. Royal S. Copeland za New York Times 1918. godine koji je u to vrijeme bio stručnjak za zdravlje u New Yorku.

‘Bolje spriječiti nego liječiti!’

U Chicagu, 500 tisuća djece također je normalno išlo u školu jer su smatrali da će tamo biti sigurniji i bit će udaljeni od zaraženih odraslih osoba. Međutim, zanimljivo je i da su izostanci školaraca bili na vrhuncu tijekom pandemije, a jedan od stručnjaka za zdravlje u Chicagu tvrdi da je razlog tome ogroman strah roditelja od virusa gripe. “Stopa izostanaka bila je toliko visoka da zapravo nije bilo ni važno što su škole i dalje bile otvorene”, istaknuo je Markel.

Prema radu koji je 1918. godine objavio Chicago Department of Health, jedna od strategija koju je primjenjivao Chicago bila je učestalo prozračivanje školskih prostorija koje su namjerno bile pregrijane tijekom zime kako bi prozori bili stalno otvoreni.

Markel također navodi da je istraživanje pokazalo da se Chicago bolje nosio s pandemijom od New Yorka, a da su najbolji bili oni gradovi koji su uveli karantenu, samoizolaciju, zatvaranje škola i zabranu javnih okupljanja.

Stručnjaci za javno zdravstvo, a među njima i Markel, ističu da COVID-19 nije isto što i gripa i da se još mnogo toga mora naučiti i saznati o novom koronavirusu i bolesti koju uzrokuje, ali smatraju da bi i danas prava odluka bila da se škole zatvore.

“Bolje spriječiti nego liječiti”, rekao je Markel.

Komentari