Povjesničar tvrdi: Porfirije je “najbolji izraz postratnog srpskog nacionalizma”. Vučić bi mogao doživjeti sudbinu Vuka Draškovića

Luka Gerlanc/Cropix

Povjesničar Dragan Markovina izjavio je da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije ‘opasniji’ od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ocijenio da ne treba isključiti mogućnost da Porfirije postane Vučićev neprijatelj.

Markovina je za vojvođanski portal Autonomija rekao da je patrijarh Porfirije relativno mlad i zna da će, za razliku od Vučića koji će jednom ipak otići s vlasti, na tom mjestu ostati do kraja svog života, a moć koju ima dovela je do toga da više nema potrebu da krije što misli, prenosi Danas.rs.

“Čuli ste što je uoči održavanja Europidea, govorio o LGBT populaciji, kako se ponašao na Cetinju prilikom ustoličenja Joanikija, koliko je odlikovanja podijelio ljudima poput Milorada Vučelića”, rekao je Markovina.

Ocijenio je da je Porfirije “najbolji izraz postratnog srpskog nacionalizma” i dodao da ga predstavlja bolje i preciznije “čak i od Vučića”.



“Vučić je bio dio rata, bio je ministar krajem ’90-tih, znamo što je govorio; za razliku od njega, Porfirije je simbol novog doba. Zahvaljujući Porfiriju, Vučić bi mogao doživjeti sudbinu Vuka Draškovića”, rekao je Markovina.

 

Komentari