Povjesničar Borna Marinić: Tema Vukovara loše je dokumentirana, nemamo gotovo ništa

Screenshot N1

Borna Marinić, povjesničar i urednik portala Domovinskirat.hr, gostovao je u Novom danu N1 televizije, te prokomentirao kako je tema Vukovara loše dokumentirana.

“Nikad nisam bio na obljetnicu Vukovara u samom gradu, lakše mi je pratiti s distance, s grčem u želucu sve to promatram i drago mi je da se nije tema Vukovara ove godine pretjerano ispolitizirala, kako je bilo ranije. Nekako su se barem na jedan dan stvari smirile. Neki kažu Vukovar vidimo samo jedan dan u godini, ali barem da jedan dan vidimo i napunimo srce”, rekao je Marinić.

On je magistrirao na temi Domovinskog rata, a autor je i stranice na Facebooku – Dogodilo se na današnji dan Domovinski rat, koja broji preko 100.000 članova.

Tema Vukovara loše je dokumentirana, istaknuo je. “Nemamo gotovo ništa, možemo se osloniti na neke videozapise i slično, ali dosta je to oskudno. Usmena povijest je vrlo škakljiva, ali kad nemate ništa drugo, onda se oslanjate na nju i nastojite rekonstruirati te neke događaje”, rekao je Marinić.



Upitan koliko je izvjesno da će biti pomaka kad je u pitanju pronalaženje nestalih osoba, Marinić je rekao da će to ostati otvoreno pitanje. “Nada ne smije umrijeti, ured koji se time bavi pri Ministarstvu branitelja doista marljivo radi na tome. Neke stvari se pokreću, a naravno da je s vremenom sve manje onih kojima bi savjest mogla proraditi i da makar anonimno dojave lokacije”, rekao je Marinić.

Komentari