Povjerenstvo pokreće postupak protiv trojice ministara zbog odlaska u Kovačevićev klub

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokreće postupak protiv ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića zbog odlazaka u klub Dragana Kovačevića. 

Postupak protiv predsjednika Zorana Milanovića i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Ministarstva obrane Roberta Hranja neće biti pokrenut.

“Utvrđeno je da ni jedna od tvrtki povezanih uz Klub nije bila u vezi s ministarstvima niti s tvrtkom koju je imao Predsjednik RH Zoran Milanović”, rekla je članica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Tončica Božić, piše Dnevnik.hr.

Navodi da su u Gradu Zagrebu dobili informaciju kako Klub i tvrtka koja stoji iza njega nije upisan kao društvo koje provodi ugostiteljsku djelatnost na adresi na kojoj je Klub bio.



“Na ovoj razini analize smo utvrdili da nije bilo poslovne ni interesne povezanosti imenovanih dužnosnika i tvrtke”.  Istražena su i druženja u Klubu.

“Milanović je rekao da je bio u tom Klubu, Hranj nije za medije dao izjavu, ali se MORH očitovao s potvrdom da je Hranj boravio u dva navrata na toj adresi na poziv Predsjednika RH. Dakle, njih dvojica nisu bili involvirani u postupak imenovanja Uprave tvrtke Janaf”, dodala je.

No, to su bili ministri Aladrović i Butković, rekla je.

“Temeljem natpisa i izjave koju su dali u medije – Butković je rekao da je bio znatiželjan da vidi kakav je to klub. Rekao je da je u dva navrata bio u Klubu. Aladrović je potvrdio da je dolazio u Klub, naveo je da dugo poznaje Kovačevića te da je dolazio tamo zbog druženja sa Slavoncima. Ćorić je izjavio da Kovačevića zna od 2013. godine te da je bio gost u njegovu klubu i da je zadnji put bio prije par tjedana”, rekla je Božić.

Navodi da je dosta detalja koji se ne mogu utvrditi.

“Da bi postojala nekakva zavisnost dužnostika od Kovačevića, zbog čega bi ministri bili neobjektivni u imenovanju Kovačevića u Upravu Janafa, nejasna je povezanost odlazaka u Klub”, istaknula je.

Smatra kako se kod ovakvih situacija treba ići u korist čovjeka te predložila da se ne pokrenu postupci protiv navedenih visokih dužnosnika.

Zamjenik predsjednice Povjerenstva Davor Ivanjek smatra da bi protiv ministara trebalo pokrenuti postupak zbog činjenice da su odlazili u Klub u više navrata. Navodi da su druženja uz hranu i piće upitna zbog odredbi o darovima visokim državnim čelnicima.

“Predlažem da se pokrene postupak u odnosu na ministre”. Za Predsjednika Milanovića i načelnika Hranja navodi kako tih elemenata nema.

Na sjednici Povjerenstva je rečeno da interesna povezanost za tri ministra i Dragana Kovačevića nije utvrđena, no radi se, u najmanju ruku, o narušenom povjerenju prema dužnosnicima jer postoji sumnja u to da se radilo samo o druženju.

Ćorić, Aladrović, Butković, Hranj te Milanović na popisu su dužnosnika koje je GONG prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Razlog prijave je posjet kontroverznom klubu u Slovenskoj 9 u vlasništvu bivšeg predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića. Njega USKOK tereti za namještanje poslova i korupciju.

Raspravljat će se i o dva predmeta zastupnika u Hrvatskom saboru Predraga Štromara, kao i u predmetu zastupnika u Hrvatskom saboru do 22. srpnja 2020. godine Željka Jovanovića.

Komentari