Potvrđene 33 godine zatvora Chiari Pašić: Ubila trogodišnje dijete, detalji su jezivi

Goran Sebelic / CROPIX

Vrhovni sud u srijedu je potvrdio svoju drugostupanjsku presudu prema kojoj je Chiara Pašić, koja je u svibnju 2017. u Puli ubila svojeg trogodišnjeg sina, osuđena na 33 godine zatvora te na tu presudu više nema pravo žalbe.

Vrhovni sud je odbio njenu žalbu kao neosnovanu i potvrdio drugostupanjsku presudu tog najvišeg suda, čime je postala pravomoćna presuda kojom su odbijene žalbe optuženice i potvrđena prvostupanjska presuda i rješenje Županijskog suda u Puli.

“Punoljetna optuženica i maloljetnica su osuđene jer su zajedno jastukom ugušile trogodišnje dijete koje se otimalo i plakalo. Punoljetna optuženica je majka djeteta. Ubojstvo je počinjeno prema osobi posebno ranjivoj zbog njezine dobi. Optuženica i maloljetnica su mrtvo tijelo djeteta odnijele do obale mora i punoljetna optuženica ga je bacila u more”, piše u obrazloženju objavljenom na stranicama Vrhovnog suda.

Pored Chiare Pašić, žalba je odbijena i maloljetnici koja joj je pomagala pri ubojstvu, a kojoj je izrečena odgojna mjera upućivanja u odgojni zavod najdulje tri godine.Tvrdila da je proces protiv nje nepravedan

Vijeće je Chiari Pašić odbilo drugu žalbu na koju je imala pravo s obzirom da je osuđena na dugotrajni zatvor. Prva joj je odbijena još u rujnu 2018. U žalbi je tvrdila da proces protiv nje nije bio pravedan, jer nisu ispitane dvije, po njezinom mišljenju bitne svjedokinje. Riječ je od  liječnicama koje su trebale svjedočiti o njezinoj bolesti koja je, kako proizlazi iz žalbe, mogla biti važna za utvrđivanje mentalnog stanja u trenutku ubojstva.

Chiara Pašić je osuđena jer je 23. svibnja 2017. između 19,15 i 20,35 sati u stanu u Akvilejskom prilazu zajedno i prema dogovoru s maloljetnicom počinila teško ubojstvo.

Dok je njezin sin Denis Pašić ležao u sobi na krevetu s licem okrenutim prema stropu, maloljetnica mu je stavila jastuk na lice, dok mu je majka pridržavala noge. Kako je dijete još davalo znakove života, Chiara Pašić je sjela na jastuk na lice djeteta dok mu je maloljetnica pridržavala noge.

Potom su ona i maloljetnica odnijele dječakovo tijelo na područje bivše vojarne Katarina na Valelungi gdje je Chiara Pašić bacila tijelo dječaka u more.

Osim zatvorske kazne, Chiari Pašić je izrečena sigurnosna mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana koji može trajati najdulje dvije godine.

Komentari