Potvrđena USKOK-ova optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Splita Ive Baldasara

Splitski Županijski sud potvrdio je optužnicu koju je USKOK zbog malverzacija s gradskim novcem podnio protiv bivšeg splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i sedmero njegovih suoptuženika među kojima je i njegov prethodnik Miroslav Buličić.

Tužiteljstvo tvrdi da je Baldasar, od 8. srpnja 2014. do 28. ožujka 2017. kao gradonačelnik, zajedno sa Špirom Cokarićem, pročelnikom Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Splita i Damirom Babićem, voditeljem Odsjeka za komunalne poslove Splita, na traženje Jasne Prčine i voditelja hotela u vlasništvu njene tvrtke Josipa Čulića, njihovu hotelu omogućio korištenje besplatnih ili povoljnijih parkirnih mjesta.

Na opisani način Baldasar, Cokarić i Babić su hotelskoj tvrtki, na štetu Splita, pribavili 463.700 kuna, izvijestilo je tužiteljstvo navodeći samo inicijale optuženih nakon podizanja optužnice krajem srpnja 2019.

Pribavljanje nepripadne imovinske koristi

Nadalje se Baldasara tereti da je Cokariću i Natali Ribičić, voditeljici Pododsjeka za javne površine i pomorsko dobro te ujedno i predsjednici Komisije za utvrđivanje uvjeta za postavljanje ugostiteljskih terasa, naložio da tvrtkama Stipe Mađora na tri godine daju u zakup površinu oko Turističke palače “s pravom prvenstva produljenja ugovora i davanja u podzakup, uz popust od 20 posto za jednokratnu uplatu te da se dopušta postavljanje šanka uz ugovor o zakupu poslovnog prostora na 25 godina”.



Na opisani je način Baldasar omogućio Mađorovim tvrtkama pribavljanje nepripadne imovinske koristi za razliku između plaćene zakupnine s popustom i punog iznosa podzakupnine u iznosu od najmanje 63 tisuće kuna te za neplaćanje naknade za postavljeni šank od 60 tisuća kuna, čime je Split tijekom trajanja sklopljenih ugovora godišnje ukupno oštećen za preko 123 tisuće kuna.

Osim toga, Babić je optužen da je, na traženje bivšeg gradonačelnika i dogradonačelnika Miroslava Buličića izdao nalog jednoj tvrtki da izvede radove postavljanja prometnog ogledala, asfaltiranja i iscrtavanja parkirališnog prostora ispred njegove obiteljske kuće iako je znao da će navedene radove neosnovano platiti Split.

Plaćanjem navedenih radova Babić je, na štetu Splita, Buličiću pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 30 tisuća kuna, izvijestio je ranije USKOK.

Komentari