Potresno pismo liječnice iz KB Dubrava: Pacijentica je tri dana ležala gola

Marko Todorov / CROPIX

Liječnica iz KB Dubrava u pismu je objavila da u respiratornom centru bolnice nema ni lijekova i hrane za bolesnike.

Kako piše Jutarnji list, liječnica je uputila pismo koje je proslijeđeno i Ministarstvu zdravstva, a u kojem navodi da je proteklih pet radnih dana u osmosatnoj smjeni preuzela između 30 i 40 bolesnika, od čega ih je osobno otpustila 10.

“Bez obzira na izniman osobni trud koji sam uložila za zbrinjavanje bolesnika, smatram da isti nisu adekvatno zbrinuti te da istima nije pružena odgovarajuća potrebna skrb koja nije posljedica mog osobnog angažmana i truda”, napisala je očajna liječnica.

Kako je navela u pismu, bolesnici u respiratornom centru KB Dubrava ne dobivaju obrok svakodnevno.



“Na kolicima iz kuhinje ne dođe pladanj s imenom pojedinih bolesnika iz nepoznatog razloga. U nekoliko sam navrata nazvala našu kuhinju te apelirala na problem na što je odgovoreno da će obrok doći. Budući da sam zbog ‘potrošnje’ opreme morala napustiti prostore Respiratornog Centra, nazvala sam sestre koje su ostale na Odjelu, međutim istima nije poznato da li je bolesnik dobio ili nije dobio ručak”, kazala je liječnica i dodala da joj pacijenti u vizitama potvrđuju kako obrok nisu dobili.

Ispričala je i da su neki pacijenti već osjetili posljedice nedostaje prehrane pa se tako jedan 82-godišnjak umalo srušio kad je, nakon što nije dobio ručak, krenuo sam šetati po odjelu.

Gola ležala tri dana

Još jedan problem je i nedostatak lijekova te neadekvatna higijena bolesnika, a zbog svih propusta nadležnih, ova liječnica je pod konstantnim napadima pacijenata i njihovih obitelji.

Ispričala je da je jedna pacijentica čak tri dana ležala gola. Prvotno je dovedena iz mirovnog doma u pidžami koja je nakon nekoliko dana skinuta s bolesnice jer je bila prljava te je 72 sata provela gola u sobi s još tri bolesnika i tri bolesnice, izložena stalnim pogledima.

Osim toga, njezin je krevet bio smješten tik uz vrata pa je neprestano bila izložena vanjskoj temperaturi.

Nakon niza apela liječnice, pacijentica je nakon tri dana dobila doniranu majicu i deku.

Ministarstvo šalje inspekciju

Piše i kako se bolesnici u vizitama žale na njen angažman te tvrde da je zovu i dovikuju a onda ne dolazi na pozive.

“S obzirom na to da na sobama ne postoji zvono/alarm, a zbog opreme koju nosim ne mogu dobro čuti, ne čujem bolesnike koji dozivaju te smatram da u slučaju da bolesnik zove u pomoć i da zbog mojeg neodaziva nastupi za njega trajna posljedica, da nisam službeno kriva”, ustvrdila je liječnica.

Dodala je i da je nekoliko puta ukazivala na iste probleme, ali da ju nitko nije poslušao. Iako se za ništa od navedenog ne smatra odgovornom, ustvrdila je i da nalazim nikog odgovornog za to osim sebe jer je upravo ona potpisana na svim nalazima bolesnika.

“S obzirom na to da mi je sloboda savjesti zajamčena člankom 18. Opće deklaracije o pravima čovjeka, a po čl. 47. Ustava Republike Hrvatske (Narodne novine, pročišćeni tekst, broj 56/90, 135/97, 8/98, 113/00, 124/00, 28/01, 41/01, 55/01, 76/10, 85/10, 05/14), imam zajamčeno pravo na priziv savjesti, sukladno Hipokratovoj zakletvi, smatram da bolesnicima zbog tehničkih uvjeta u kojima radim ne pružam potrebnu medicinsku skrb te nisam odgovorna za potencijalno nepoželjne ishode liječenja”; zaključila je liječnica u svom pismu, prenosi Jutarnji.

Pismo liječnice stiglo je i do Ministarstva zdravstva, a ministar Vili Beroš najavio je da će u KB Dubrava uputiti zdravstvenu inspekciju kako bi se utvrdile postojeće nepravilnosti i na vrijeme riješio problem.

Komentari