Potrebno preciziranje epidemioloških mjera za ugostitelje

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i zbog toga što dio ugostitelja krši odredbe Nacionalnog stožera Civilne zaštite, splitski Gradski stožer u ponedjeljak je zatražio preciziranje uvjeta i epidemioških mjera budući da se na terenu one različito tumače.

Na sjednici splitskog Gradskog stožera bili su, uz gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu: načelnik splitskog Stožera Nino Vela, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Split Joze Tomaš.

Predstavnici splitskog Stožera Civilne Zaštite i Grada Splita pozvali su Županijski i Nacionalni stožer da preciziraju uvjete i epidemiološke mjere kojih se moraju pridržavati ugostiteljski i uslužni objekti zbog različitog tumačenja i provedbe mjera na terenu, posebno po pitanju radnog vremena ugostiteljskih objekata, odnosno barova, noćnih klubova i restorana.

Sve nadležne službe i inspekcije pozvali su na intenzivnije kontrole i provođenje propisanih mjera zbog evidentnog učestalog kršenja istih u posljednje vrijeme.



“Grad Split je u tom smislu dodatno angažirao svoje komunalno redarstvo, ali je zbog učinkovitosti provedbe potrebna čvršća suradnja s nadležnim državnim institucijama, a posebno po prijavama komunalnog redarstva”, stoji u priopćenju.

Gradski je stožer ujedno pozvao građane i goste, posebno mlade, na odgovorno ponašanje u skladu s epidemiološkim mjerama s kojima čuvaju svoje zdravlje kao i zdravlje drugih.

Pozvali su i turističke radnike, posebno u ugostiteljskim i uslužnim djelatnostima, na provođenje svih propisanih mjera čime se čuva zdravlje svih gostiju, ali i poslovanje gospodarstva, turizma i očuvanja radnih mjesta.

“Pozivaju se turistički djelatnici, ako sumnjaju na covid-19 kod svojih gostiju, na poštivanje protokola o postupanju, odnosno da to jave Covid -19 ambulanti ili liječniku opće obiteljske medicine”, stoji u priopćenju.

Postupovnik Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije kod sumnje na bolest COVID-19 kod gosta u smještajnom objektu možete pronaći OVDJE.

Radi poboljšanja epidemiološke situacije, HZZO su u priopćenju pozvali na pojačani nadzor ordinacija primarne zdravstvene zaštite.

Komentari