Postupak puštanja plina u objekte koji su isključeni zbog potresa; Opasnost trovanja ugljičnim monoksidom

Iz Gradske plinare Zagreb objavili su koje je aktivnosti potrebno poduzeti za sigurno puštanje plina u objektima koji su zatvorili plin na glavnom zaporu.

Za sigurno puštanje plina nužno je imati pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt. Uz to, potrebno je imati pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi.

U slučaju potrebe za sanacijom plinske instalacije, popis ovlaštenih izvođača nalazi se ovdje. Cijena sanacije ovisi o radovima koje je potrebno izvesti sukladno troškovniku ovlaštenog plinoinstalatera.

GPZ ne traži posebno izdavanje potvrde o servisu bojlera već je dovoljno da stranka ima potvrdu s posljednjeg servisa bojlera (preporuka je bojler servisirati jednom godišnje) što je dio redovne procedure puštanja plina u sustav, a kako bi se mogla garantirati sigurnost distribucije plina.



S obzirom da prilikom ispitivanja plinske instalacije djelatnici GPZ-a moraju ući u svaki stan te aktualne epidemije koronavirusa, mole se svi građane da prije dolaska ispitivača dezinficiraju svoje prostore, drže propisan razmak od djelatnika GPZ-a te dezinficiraju prostor nakon odlaska ispitivača.

Uz to, iz Gradske plinare upozoravaju građane da zbog svoje sigurnosti plin ne smiju sami puštati u sustav.

Komentari