‘Postoje općine koje su demografski ‘izumrle’, ali svjedno održavamo značajni državno-lokalni aparat. Postoje li ti aparati zbog građana ili sami zbog sebe?’

U 575 općina, gradova i županija ovog će se vikenda voditi bitka za vlast. Iako ne baš svugdje, naime 66 općina i pet gradova pali su bez borbe. Ondje će biti samo jedan izborni kandidat kojemu je dovoljno da sam sebe zaokruži i fotelja će biti njegova.

No na preostalim političke stranke i neovisne liste ukrstit će koplja u žestokim obračunima koji će im u slučaju pobjede omogućiti četiri godine upravljanja proračunom.

Zašto biramo lokalne čelnike po starom ključu kada se demografska struktura totalno promijenila? Odgovor na to pitanje traži i ekonomist Dejan Kovač koji je primjetio kako postoje općine koje su demografski “izumrle”, ali mi svjedno održavamo značajni državno-lokalni aparat.

“Pa jednostavno… zbog novaca i očuvanja političke moći na lokalnoj razini. Kada bi se proračunska sredstva prilagodila stvarnoj situaciji na terenu, bez značajnih rezanja troškova(materijalnih i troškova rada) 90 posto jedinica bi bila u stanju debelog prekomjernog deficita”, piše Kovač.



Dodaje kako njegova istraživanja o demografskim problemima (iseljavanje+prirodni prirast) još iz 2015. pokazuju značajna odstupanja službenih podataka od satelitskih snimki i službenih statistika drugih država o broju doseljenih Hrvata.

“Ukupno je 20 župana i 52 zamjenika župana. Na lokalnoj razini djeluje 127 gradonačelnika i njihovih 197 zamjenika. Na razini općina postoji 428 načelnika općina. Oni imaju 434 zamjenika. Ukupno dolazimo do broja 1321(manjine uključene). Totalno nepotrebno!”, dodaje.

“Postoje općine koje su demografski ‘izumrle’, ali mi svjedno održavamo značajni državno-lokalni aparat. Postoje li ti aparati zbog građana ili sami zbog sebe?”, pita se Kovač.

Komentari