Posljednji ispraćaj dr. Miroslava Tuđmana na Mirogoju

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Na zagrebačkom groblju Mirogoj u četvrtak je održan posljednji ispraćaj dr. Miroslava Tuđmana, saborskog zastupnika, istaknutog hrvatskog znanstvenika i političara te sina prvog hrvatskog predsjednika.

Dr. Tuđman je pokopan uz najviše vojne počasti, a od njega su se oprostili obitelj te brojni prijatelji i kolege iz javnog, kulturnog i političkog života Hrvatske.

Na posljednjem ispraćaju, među ostalima, bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, saborski zastupnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrima, Hrvatski generalski zbor i brojni drugi.

“Nikada nije sebe stavljao u prvi plan. Gledao je na druge i živio je Hrvatsku. Bio je sin prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i zajedno s njim, zajedno sa svima koji su dali sve za slobodu Hrvatske sudjelovao je u stvaranju moderne, samostalne i slobodne Republike Hrvatske i kao dragovoljac Domovinskog rata i kao čovjek koji je stvarao hrvatski obavještajni sustav i kao političar i kao znanstvenik i kao publicist. Radio je to i kao član HDZ-a te smo mu svi mi koji smo zajedno s njim težili da svakom svojom aktivnošću pridonesemo Hrvatskoj, njenom jačanju, izgradnji njenih institucija, gospodarskom napretku, socijalnoj jednakosti, brizi za hrvatski narod, kulturu, povijest, identitet – zahvalni”, istaknuo je premijer Plenković.



Prisjetio se kako su razgovori s dr. Miroslavom Tuđmanom bili uvijek dojmljivi i upečatljivi, sugerirao ih je onda kada su bile važne teme. “Svaki od tih razgovora jako dobro pamtim i kao njegov mlađi kolega puno sam od njega naučio”, istaknuo je Plenković.

Plenković: Čovjek mudrosti, staloženosti, smirenosti

“Bio je čovjek mudrosti, staloženosti, smirenosti. Čvrstih uvjerenja i jasnih političkih stavova. Stoga smo ga svi poštovali i cijenili. Žao nam je što nas je ovako prerano napustio. Bio je naš aktivni saborski zastupnik, čovjek koji je pridonosio i međunarodnoj afirmaciji Hrvatske osobito kada je riječ o sigurnosnim, obrambenim temama. Nije se libio dati jasnu analizu situacije u Bosni i Hercegovini, zaštite prava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini pa i pitanja rada Haaškoga tribunala”, naglasio je Plenković.

Istaknuo je da je djelo Miroslava Tuđmana na sreću ostalo u njegovim brojnim knjigama i publikacijama.

“Pamtit ćemo ga s velikim poštovanjem i želim u ime Vlade RH i Hrvatske demokratske zajednice izraziti suosjećanje cijeloj obitelji, njegovoj majci Ankici i svima vama koji ste ga voljeli. Pokoj vječni daruj mu Gospodine”, istaknuo je u svom oproštajnom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Oproštajne govore održali su i povjesničar Ivo Lučić te predsjednik Hrvatskog generalskog zbora general zbora Pavao Miljavac. Sprovodni obred predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan koji je sućut obitelji izrazio i u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Prof. dr. Miroslav Tuđman umro je 31. siječnja u 75. godini nakon višetjedne borbe s koronavirusom.

Miroslav Tuđman rođen je 25. svibnja 1946. u Beogradu. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao te doktorirao. Sveučilišni profesor, publicist, zastupnik u Hrvatskom saboru i jedan od utemeljitelja hrvatskog obavještajnog sustava svojim je stručnim, pedantnim i marljivim političkim, društvenim i akademskim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti.
Iza dr. Miroslava Tuđmana ostaje plodonosna znanstveno-nastavna, publicistička i politička karijera. Kao diplomirani filozof i sociolog i doktor informacijskih znanosti, predavao je na brojnim institucijama, od Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Mostaru, preko Ratne škole do Diplomatske i Obavještajne akademije. Autor je više od 200 znanstvenih članaka, organizator mnogih stručnih skupova i voditelj niza istraživačkih projekata.

Tijekom i nakon Domovinskog rata obnašao je odgovorne dužnosti ravnatelja Hrvatske izvještajne službe, člana Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti predsjednika Republike i zamjenika predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost, pri čemu je dao nesebičan doprinos uspostavi i izgradnji institucija moderne hrvatske države.

Komentari