Poseban režim po županijama. Od sutra škole drže nastavu po ovom rasporedu

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Od ponedjeljka se velika većina učenika vraćaju u školske klupe, no snazi je poseban režim po županijama.

Vukovarsko-srijemska u potpunosti online
Samo učenici jedne županije – Vukovarsko-srijemske u potpunosti će ovoga tjedna biti na online nastavi.

Od sutra uživo će nastavu pratiti učenici iz sljedećih županija:
-Primorsko-goranske,

-Krapinsko-zagorske,


-Virovitičko-podravske,

-Varaždinske,

-Međimurske,

-Koprivničko-križevačke,

-Karlovačke,

-Brodsko-posavske,

-Zadarske,

-Sisačko-moslavačke,

-Splitsko-dalmatinske,

-Grada Zagreba,

-Zagrebačke,

-Požeško-slavonske županije.

Županije s djelomično online nastavom
U Šibensko-kninskoj županiji nastavu po modelu A imat će šest osnovnih škola te sve srednje škole, dok će osam osnovnih škola prijeći na virtualnu nastavu. Učenici u Sisačko-moslavačkoj županiji, to jest u Gimnaziji Sisak od 8. do 12. studenoga i još 13 škola nastavu prate po A/C-modelu.

Na području Ličko-senjske županije online nastavu održavat će Osnovna škola Jure Turića u Gospiću, Strukovna škola Gospić, Gimnazija Gospić te Osnovna škola Zrinskih i Frankopana Otočac, S.S. Kranjčevića Senj (5.-8. razred) i Luke Perkovića Brinje (5.-8. razred).

Dubrovačko-neretvanska županija uživo nastavu imat će zasad cijeli idući tjedan, osim Srednje škole Metković, fra AKM Ploče, Vela Luka, Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen, Medicinska škola Dubrovnik i Gimnazija Metković te Osnovna škola don Mihovila Pavlinović, Braće Glumac Lastovo, Vela Luka, Stjepana Radića i Opuzen.

Od 8. do 12. studenog nastavu virtualnim putem pratit će učenici od petog do osmog razreda osnovne škole i sve srednje škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dok će uživo biti samo učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Zadarska županija odlučila je da viši razredi osnovne škole (od 5. do 8.) nastavu od idućeg tjedna prate online i to u Osnovna škola Biograd na Moru i Osnovna škola Obrovac.

U Osječko-baranjskoj županiji online nastavu pratit će učenici od 5. do 8. razreda kao i sve srednje škole dok će se nastava za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole održavati uživo, piše Index.

U županijama u kojima nisu sve škole na istom načinu izvođenja nastave svakako je dobro provjeriti na web stranicama škole.

Ažurirane upute o nošenju maski u školama
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavili su detaljne i ažurirane upute o korištenju maski u osnovnim i srednjim školama za učenike, djelatnike škola i vrtića te druge odrasle tijekom boravka ondje, a radi sprječavanja i suzbijanja covida-19.

U ažuriranim uputama navodi se u kojim su situacijama obvezne zaštitne maske: za učenike od 5. razreda osnovne škole nadalje tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 1,5 metra.

Također, maske su obvezne za učenike srednjih škola tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od dva metra.

Maske su obvezne i za nastavnike, odgajatelje i druge djelatnike škola i dječjih vrtića, kao i roditelje i druge odrasle osobe tijekom cijelog boravka u školi i dječjem vrtiću i tijekom boravka u učionici odnosno odgojno-obrazovnoj grupi.

Iznimno, cijepljeni odgajatelji i učitelji razredne nastave, kao i odgajatelji i učitelji razredne nastave koji su unazad 12 mjeseci preboljeli covid-19 ne trebaju nositi masku kada borave u svojem razrednom odjelu odnosno u svojoj odgojno-obrazovnoj grupi.

Komentari