Porastom ‘govora mržnje’ i ‘lažnih vijesti’, paralelno raste i cenzura

Pixabay

Kada se neki govor na društvenim mrežama okarakterizira kao onaj koji ‘potiče na nasilje’, isti postaje sinonim za govor mržnje. Kada se tom govoru pridoda predznak nasilja, onda ga se u današnjem svijetu ima pravo i cenzurirati što ne znači da se to pravo ne zloupotrebljava od strane onih koji ga imaju.  

Ono što je problematično je odrediti što potiče na nasilje, a što ne? Može li se nečije mišljenje, bilo ono utemeljeno na istinitim tvrdnjama ili ne, etiketirati kao poziv na nasilje iako ga u stvari nema, već je to nečiji subjektivan dojam, a u ovom slučaju dojam jedne kompanije? Jesu li Trumpove pristaše koji su u srijedu zaposjednuli Capitol Hill i izazvali nerede bili potaknuti Trumpovim tweetovima ili je situacija kompleksnija? Možda bi oni učinili istu stvar, pa i goru, tim više da je Donald Trump već bio blokiran od strane svih mogućih društvenih mreža baš zato što cenzura potiče sumnju kod ljudi, naročito onih koji imaju potrebu ‘čuti sve strane’, a još više bi ju izazvala kod onih koji su se već opredijelili za jednu i vjeruju joj bez pogovora.

Društvena mreža Twitter je u petak trajno suspendirala korisnički račun  Trumpa zbog, kako je navedeno u objavi kompanije, rizika od daljnjeg poticanja na nasilje. Zadnja dva tweeta koje je američki predsjednik objavio u petak, prekršila su pravila Twittera jer su glorificirala nasilje, objavila je ta društvena mreža, naglasivši da ih “treba čitati u kontekstu širih zbivanja u zemlji i na način na koji bi predsjednikove izjave mogle mobilizirati različitu publiku, uključujući i poticanje na nasilje˝.

U prvom tweetu, Trump je naveo da će 75 milijuna američkih patriota koji su glasali za njega imati  snažan glas dugo u budućnosti te da se ne smiju nepoštovati. Drugi tweet odnosio se na to da Trump ne planira prisustvovati inauguraciji novog predsjednika Joe Bidena što bi prema Twitteru Trumpove riječi mogle značiti da se Capitol u Washingtonu slobodno napadne jer ga tamo neće biti.



Društvene mreže Facebook i Instagram su se ranije u četvrtak također zamjerile Trumpu te su odlučile produžiti 24-satnu suspenziju njegovog računa zbog tvrdnji o krađama koje su, kako kažu, potakle prosvjednike da provale u zgradu Kongresa, za još najmanje dva tjedna dok se ne završi prijenos vlasti na novog predsjednika Bidena.

Pixabay

Ovakav čin Twittera, Trumpovog bivšeg ´megafona´, ali i druge dvije mreže, je još jedan od dokaza da se sloboda govora guši. Kada bi se svaki put izražavajući mišljenje morali misliti hoće li vas cenzor dovesti u vezu s nasiljem, zatim osim cenzuriranja i tužiti, ljudi, naročito oni koji imaju nekakav utjecaj, bi se sve više autocenzurirali i manje bi se usudili izraziti kritiku.

Tako da s rastom ‘govora mržnje’ i ‘lažnih vijesti’ u svijetu fragmentiranog sadržaja društvenih mreža, paralelno raste i cenzura. Problem je taj što je prve dvije stavke ponekad teško utvrditi, dok se cenzura tako olako koristi od strane vlasnika društvenih mreža koji si pak daju za pravo da koriste razne alate kako bi prikrili ili otežali pristup onom sadržaju za koji smatraju da ide van okvira njihove ‘istine’.

Zlouporaba privatnosti je još jedna stavka koju korisnici društvenih mreža postaju sve svjesniji. Naročito otkad je zviždač Edward Snowden ukazao na nadzor koji vrše te mreže prateći sve naše aktivnosti na tim platformama, od objavljivanja, komentiranja, lajkanja pa sve do slanja poruka.

WhatsApp je ovih dana izbacio novi ugovor za privatnost podataka s kojim ćete se susresti čim otvorite aplikaciju. Ako bez čitanja odlučite prihvatiti uvjete, Facebooku ćete pružiti velik broj ovlasti koje dodatno narušavaju privatnost korisnika. S duge strane, ako odbijete prihvatiti nova invazivna pravila koja uključuju dijeljenje podataka s oglašivačima, Facebook će u veljači izbrisati vaš WhatsApp profil. Prema novom ugovoru WhatsApp će dijeliti podatke s Facebookom kako bi reklame bile skrojene prema ukusu korisnika. Osim toga Facebook će pristup vašim podacima pružiti i vanjskim kompanijama, uključujući oglašivačima koji koriste Facebookove usluge.

Facebook, koji posjeduje WhatsApp i Instagram već je uhvaćen kako prodaje naše podatke korporacijama i organizacijama koje to zatraže. Istu stvar čini i YouTube koji je u vlasništvu Googlea. Nakon ove vijesti očigledno je da će zlouporaba podataka korisnika biti još lakša za glavne društvene mreže.

Ipak, društvene mreže su omogućile sadržaj koji nije bio dostupan u tradicionalnim medijima, da mu pristupimo mnogo brže, ali i da ga se koristi na potpuno drugačiji način, omogućujući dijeljenje, komentiranje i sve ostalo što jednosmjerna komunikacija mainstream medija ne omogućuje. Svi imaju potrebu za izvjesnošću i povezivanjem s drugima, a društvene mreže to omogućuju što nam je posebno potrebno u vremenima kada smo prisiljeni sve više vremena provoditi kod kuće, ali i zbog gubitka povjerenja u mainstream narativ. Radi toga se mnogi okreću alternativnim društvenim mrežama.

Dosta vam je cenzure na društvenim mrežama?! Evo alternativnih rješenja

 

Komentari