POPUŠTANJE MJERA NIJE DOŠLO S JASNIM PRAVILIMA ‘Ne vidimo razloga zašto bi sada otvarali kafiće’

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Brojni obrtnici užurbano se pripremaju za ponedjeljak i ponovni početak rada. Paralelno, detaljne upute još čekaju u crkvama koje otvaraju vrata 2. svibnja, kao i kafići koji bi trebali proraditi 11. svibnja.

Neki ugostitelji već sada najavljuju da to neće napraviti jer im se jednostavno ne isplati, a prava zbrka stvorila se i u javnom prijevozu nakon što je Nacionalni stožer objavio upute za razmak između putnika.

“Same upute kao upute, da su precizne pa i nisu baš jer bi za svaku djelatnost trebale bit precizirane”, rekla je Saša Balley, vlasnica trgovine Pleter baloni. Radit će u dvije smjene s jednim satom pauze te si redovito mjeriti temperaturu.

Mnogi se pitaju hoće li uspjeti pridržavati brojnih pravila.



“Ha gledajte, uspijevat ćemo, poštivat ćemo, koliko god bile smislene ili nesmislene, logične ili nelogične, držat ćemo se mjera, proći će i to “, kaže Igor Jurica, djelatnik tvrtke Art rasvjeta.

OBJAVLJENE UPUTE ZA OBAVLJANJE DJELATNOSTI Evo što čeka ugostitelje, trgovce, muzeje te kako će funkcionirati javni prijevoz

Od 11. svibnja kafići, restorani i slastičarne smiju posluživati na terasama, a koliko će morati biti razmaknuti stolovi još nije propisano, no sigurno neće biti blizu kao prije.

“Ako ćemo od 16 stolova koliko smo imali, sada moći otvoriti samo dva ili tri, ne vidimo razloga zašto bi onda uopće”, rekla je Žaklina Troskot iz slastičarnice Amelie.

I u Splitu razmišjlaju isplati li se uopće otvoriti.

“A oće bit će isplativo, dobit ćemo nešto malo za kikiriki eto tako to”, kaže Gordan Boljat, vlasnik jednog ugostiteljskog

“Tako da mislim da svi skupa trebamo pričekat da vidimo do 11. svibnja ako se situacija popravi neka nas puste u normalu, a ako ne, neka nam uopće ne daju da otvorimo”, kazao je pak ugostitelj Ognjen Hefendić za Vijesti.hr.

Ugostitelji kažu i da im nije jasno tko bi trebao kontrolirati neposlušne goste. Ako se odluče grupirati na terasi, hoće li ih razdvajati konobari?

Komentari